2021. március. 01., hétfő - Albin.

 

A legszűkebb hajszálerekbe is bejut egy új eszköz

Az Origo szerint a vérkeringés legszűkebb hajszálereibe is bejutó eszközt fejlesztettek svájci kutatók vezetésével.

A lausanne-i Svájci Műszaki Egyetemen (EPFL) kifejlesztett eszközzel a különösen zegzugos és leheletfinom vérerek is elérhetővé válhatnak. A kutatók reményei szerint a rendszer lehetővé teszi a nehezen megközelíthető agytumorok kezelését.

Az agy jelentős részei elérhetetlenek, mivel a létező eszközök erre nem megfelelőek, így az agy bonyolult, finom érrendszerének kutatása a szövetek károsítása nélkül igen nehéz, idézte az EPFL közleménye Selman Sakar lausanne-i tudóst. Sakar kutatócsoportjával ezért egy száz mikrométernél is kisebb eszközt készített, amely a legfinomabb, legzegzugosabb vérerekbe is eljut.

A rendszer működőképességét a tudósok laboratóriumban, valamint egy nyúlfül érrendszerén mutatták be, írták a Nature Communications tudományos lapban, amit az Origo idéz. Az eszköz biokompatibilis műanyagból készített mágneses csúcsból és egy hajlékony testből áll. Ha elágazáshoz érkezik, mágneses számítógépes irányítással a kívánt hely felé fordul, így vándorol a hajszálerekben a szövetek károsítása nélkül.

Következő lépésként állatkísérletekben tesztelik az eszközt.

(forrás: MTI/Origo)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink