hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A kávé csökkentheti a stroke kockázatát a nőknél

A Journal of the American Heart Association által publikált svéd tanulmányban 35 ezer, 49-83 éves nő vett részt. Az átlagosan 10 éves követési idejű vizsgálat szerint azoknál, akik naponta több mint egy csésze kávét ittak, 22-25 százalékkal csökkent az agyi érkatasztrófa kockázata, azokhoz képest, akik csak egyet vagy egyáltalán nem ittak.

Susanna Larsson, a stockholmi Karolinska Intézet kutatója úgy fogalmazott: a kávé minimális fogyasztása vagy teljes kerülése valójában a stroke kockázatának enyhe emelkedésével társult.

"A nők egy része tartózkodik a kávéfogyasztástól, mert úgy hiszik, egészségtelen. Egyre több adat utal azonban ennek ellenkezőjére, azaz a kávé csökkentheti egyes betegségek, mint például a cukorbetegség vagy a májrák kockázatát - és valószínűleg ebbe a sorba illik a stroke is" - mondta Larsson.

A szakemberek úgy vélik, a következtetéseiket további vizsgálatokkal kell alátámasztani, és nem kell azonnal megváltoztatni az emberek kávéfogyasztási szokásait. Mint mondják, a kávé és a kardiovaszkuláris megbetegedések kapcsolatát vizsgáló korábbi eredmények igen vegyesek voltak, de sok eredmény alátámasztja mostani megállapításaikat.

A kávé csökkentheti a stroke kockázatát a nőknél

A Nurses Health Study 2009-es amerikai vizsgálat például hasonló eredményt hozott: a vizsgált 83 076 nő közül azoknál, akik négy vagy annál is több kávét ittak, 20 százalékkal kisebb volt az esélye stroke kialakulásának, mint azoknál akik kevesebb mint egy csészével fogyasztottak.

A jelenleg publikált svéd tanulmány az étrend, az életmód és a betegségek kapcsolatát vizsgálta: a kutatók 1998 és 2008 közt gyűjtöttek adatokat a nők kávéfogyasztási szokásairól és a stroke előfordulásáról. Az eltelt időszakban 1680 esetben regisztráltak agyi érkatasztrófát, és az áldozatok közt kevesebben voltak azok, akik kávéztak. Az eredmények szerint leginkább maga a fogyasztás ténye befolyásol, nem igazán a mennyiség: nem mutatkozott nagyobb rizikócsökkenés azoknál, akik öt vagy akár annál több kávét ittak, mint azoknál, akik csak két csészével fogyasztottak naponta. Az összefüggés akkor is kimutatható maradt, miután a kutatók egyéb paramétereket is figyelembe vettek: dohányzás, folyadékbevitel, súly, esetleges cukorbetegség és vérnyomás.

Az okok egyelőre nem világosak, de a szakemberek úgy vélik, összefüggés lehet a kávé gyulladáscsökkentő hatásával, illetve azzal, hogy javítja az inzulinrezisztenciát, amely csökkenti a stroke kockázatát.

Néhányan úgy vélik, nem egyértelmű a kávé hatása a betegség kialakulására. Dr. Larry B. Goldstein, a Duke Egyetem Stroke Centrumának igazgatója szerint az a baj az ehhez hasonló vizsgálatokkal, hogy túl sok információ vész el. "Az alanyokat meghatározott időnként megkérdezzük a kávéfogyasztási szokásaikról, ugyanakkor azt nem tudjuk, hogy bármi másban változtak-e szokásai, viselkedése." Így például nincs információ a gyógyszerhasználatról vagy más lehetséges befolyásoló tényezőről sem - tette hozzá Goldstein.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink