hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A fehérjeszintézis támogatásával javítható a memória Alzheimer-kórosoknál

Egy nemzetközi kutatócsoport az Alzheimer-kór során bekövetkező memóriavesztést és a kognitív funkciók csökkenését egy szintetikus kismolekulás szerrel, az ISRIB-bel kísérelte meg helyreállítani állati modellszervezetekben.

Felfigyeltek ugyanis arra, hogy az Alzheimer-kóros betegekben lelassul a fehérjeszintézis az agyban, különösen a hippocampus területén.

Az ISRIB hatóanyag alkalmazásának lényege pont az volt, hogy “berúgják a motort”, azaz a proteinszintézis újraindításával visszaállítsák a szinaptikus plaszticitást és a memóriát.

Az állatkísérletek eredményei igazolták az eljárás sikerét: az egerek jobb eredményeket értek el a labirintustesztek során, illetve a boncolás is megerősítette a fehérjeszintézis újraindulását. Ezt követően a kutatók a nagyon előrehaladott Alzheimer-kór tüneteit utánzó modellszervezeteken is végeztek vizsgálatokat a készítménnyel, és az eredmények itt is igen kedvezően voltak. Még az igen súlyos memóriavesztés is javítható volt a szer alkalmazásával.

Forrás: "Correction of eIF2-dependent defects in brain protein synthesis, synaptic plasticity, and memory in mouse models of Alzheimer's disease” Science Signaling, 02 Feb 2021

 

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink