hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Alzheimer-kór: visszahozhatók az elvesztett kognitív képességek?

A Science Signaling folyóiratban közölt új módszer az idegsejtek fehérje-termelésének beindításával fordítaná meg a kóros folyamatokat, írja az Index.

Először mutattuk meg, hogy az Alzheimer-kóros agy sérült fehérje-termelésének visszaállítása nem csak lehetséges, hanem hatásos is – magyarázza a Mauricio Martins-Oliveira, a New York Egyetem idegtudományi központjának posztdoktori hallgatója, a kutatás szerzője.

Az új fehérjék szintézise alapvető jelentőségű az idegi működésben, például az emlékek rögzülésébe. Kimutattuk, hogy egér modellben a fehérje termelés sérülése emlékezet-kieséshez vezet. Ezért azt kérdeztük, hogy lehet-e, hogy a fehérjetermelés megmentése javítja az Alzheimeresek emlékezetét, tette hozzá a társszerző, Sergio Ferrera professzor, Rio de Janeiro Egyetem biofizikai intézetének munkatársa.

Tapasztalataink szerint a fehérje-szintézis beindítása újjáélesztette az elveszett kognitív funkciókat. Reméljük, hogy ez előrelépést jelent ennek a pusztító betegségnek a gyógyítása felé, emelte ki az Index szerint Eric Kahn professzor, társszerző.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink