hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A barátok agya hasonlóan működik

Hasonlóan reagál a való világbeli ingerekre a barátok agya; a Nature Communications tanulmánya szerint fMRI-vizsgálattal nemcsak az mondható meg, hogy két ember között barátság van-e, hanem a társadalmi távolság mértéke is feltárható.

Pusztán annak alapján megmondható, hogy két ember között barátság lehet-e, hogy megnézzük, hogyan reagál az agyuk videoklipekre. A neurális aktivitási mintázat a barátok között a leginkább hasonló, ezt követi a barátok barátainak neurális aktivitási mintázatával való hasonlóság mértéke, sőt a harmadik fokú összeköttetés (a barát barátjának a barátja) is nyomon követhető a módszerrel.

A Similar neural responses predict friendship című tanulmány az első, ami egy való világbeli szociális háló tagjainak neurális aktivitási mintázatának hasonlóságait vizsgálta, miközben azok való világbeli stimulusoknak voltak kitéve, írja a vizsgálatnak helyt adó Dartmouth College közleménye. A vizsgálatvezető Carolyn Parkinson szerint a Nature Communications-ben megjelent eredmények arra utalnak, hogy a barátok kivételesen hasonló módon dolgozzák fel a körülöttük lévő világot.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A vizsgálat során 280 egyetemi hallgató szociális kapcsolathálózatát térképezték fel interjúk segítségével, majd a tanulók közül 42 főt megkértek, hogy nézzenek végig egy videóklip-válogatást, amíg agyukat fMRI-vel vizsgálják. A videók különböző típusúak és eltérő témájúak voltak, felölelték a politika, a tudomány, a zene és a komédia területeit. A résztvevők ugyanazokat a videókat nézték azonos sorrendben, ugyanolyan utasítások kíséretében, majd a kutatók párok mentén elemezték a neurális válaszokat, és összehasonlították a közeli kapcsolatban állók és az egymástól nagy szociális távolságra lévők agyi aktivitási mintázatait egyaránt.

A neurális válaszok hasonlósága a barátok esetén volt a legnagyobb; a hasonlóságot az érzelmi válaszért, a figyelemirányításért és a magas szintű gondolkodásért felelős agyrégiókban lehetett megfigyelni. A kutatók megállapítása szerint az fMRI-válaszok hasonlósága alapján nem csak azt lehet megjósolni, hogy két ember között barátság van-e, de a két ember közötti szociális távolság is számszerűsíthető.

Munkájuk során a kutatók saját korábbi vizsgálatukra támaszkodtak, amiben azt állapították meg, hogy amint meglátunk egy ismerőst, az agyunk azonnal megmondja, milyen fontos vagy befolyásos az illető, és mi a pozíciója a szociális hálónkban (Spontaneous neural encoding of social network position; Nature Human Behaviour).

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink