hirdetés
2021. szeptember. 20., hétfő - Friderika.
hirdetés

Alvadásgátló injekciókat hívott vissza az OGYI

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) 2011. február 4-én a Fragmin 5000 NE/0,2 ml oldatos injekció előretöltött fecskendőben (OGYI-T-4428/06-07) elnevezésű gyógyszer 12054 A01 számú gyártási tételét a forgalomból kivonta, mert üres, vagy majdnem üres fecskendőket találtak a gyártási tételben. 

Magyarországon ebből a gyártási tételből 1995 doboz került forgalomba, amelyek között előfordulhatnak olyan fecskendők, amelyek egyáltalán nem, vagy csak részben tartalmazzák a megfelelő hatóanyagot.

 A betegek biztonsága, és az esetleges veszélyek elkerülése végett kérjük a betegeket, hogy ellenőrizzék a belső csomagoláson lévő gyártási számot, és amennyiben a 12054 A01 szerepel rajta, ne használják fel, vigyék vissza a gyógyszertárba, ahol azt térítésmentesen kicserélik.

 

Az OGYI a Fragmin 5000 NE/0,2 ml oldatos injekció 12054 A01 számú gyártási tételét a forgalomból kivonta

A Fragmin vényköteles gyógyszer. Hatóanyaga, a dalteparin az ún. kis molekulatömegű heparinok csoportjába tartozó gyógyszer, mely gátolja a véralvadási folyamat egyes lépéseit.

A visszerekben, a vénákban esetlegesen kialakuló vérrögök (tromboembólia) keletkezésének megelőzésére, illetve a kóros vérrög-, véralvadékképződés, a trombózis és embólia kezelésére alkalmazzák. Alkalmazzák még instabil, koszorúér-eredetű mellkasi fájdalom (angina pektorisz) és a szívinfarktus bizonyos típusában is kezelés céljából. Alkalmazása javasolt továbbá művese-kezelésen áteső betegek esetén, illetve a daganatos betegeknél a visszatérő tromboembóliás megbetegedés megelőzésre.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

E havi szerkesztőnk

Dr. Marozsán Ibolya

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen 1974-ben végeztem summa cum laude minősítéssel. A későbbiekben belgyógyászatból és kardiológiából, majd tüdőgyógyászatból szereztem szakvizsgát. Fő érdeklődési területem mindig a kardio-pulmonológia határterülete volt. Ilyen témakörökben számos előadást tartottam magyar, angol és német nyelven, illetve ezek írásos formában is megjelentek különböző folyóíratokban. Legutolsó munkám  a  Szív és érgyógyászat tankönyv /2020/   "Mellkasröntgen a kardiológiában" fejezetének a megírása volt.
hirdetés