2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Rövidesen az ellátás minőségéért fizet az állam az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok Medicare és Medicaid szolgáltatását felügyelő szervezet, a CMS (Centers for Medicare and Medicaid Services) április 29-én közzétette, hogy annak alapján fog a kórházaknak bónuszt fizetni, hogy milyen mértékben teljesítik a minőségi követelményeket és hogy mennyire elégedettek a betegek az ellátással. (A Medicare és a Medicaid a 65 éven felüliek, illetve a rászorulók egészségügyi ellátását biztosítja, amelyet a szövetségi kormány finanszíroz.)

Az ún. Kórházi Értékalapú Vásárlási Program révén az Obama-kormányzat egy lépéssel közelebb kerül ahhoz, amit már régóta javasolnak: annak alapján fizessenek a kórházaknak, hogy milyen mértékben javul a betegek állapota, nem pedig aszerint, hogy hány és milyen szolgáltatásokat nyújtottak a kórházi tartózkodás alatt.

Az értékalapú vásárlás szószólói szerint ezzel a programmal jelentős pénzt takaríthat meg a Medicare és a Medicaid, nem is beszélve arról, hogy az ország valamennyi kórházában javulni fog a betegek ellátása.

Az új szabályt 2012 októberétől fogják alkalmazni. Az első évben 850 millió dollárt fognak aszerint szétosztani a kórházak közt, hogy mennyire tesznek eleget bizonyos minőségi kritériumoknak. E kritériumok közé tartoznak egyebek közt azok, hogy

  • a szívinfarktusos betegek hány százaléka kap fibrinolítikus kezelést a megérkezését követő félórában;
  • a szívinfarktusos betegek hány százalékán végeznek perkután koronária intervenciót a megérkezését követő másfél órán belül;
  • a szívelégtelenségben szenvedő betegek hány százaléka kap elbocsátáskor részletes instrukciókat;
  • a tüdőgyulladásos betegek hány százalékában vesznek le vért tenyésztéshez még az antibiotikum adása előtt;
  • a sebészeti betegek hány százaléka kap profilaktikus antibiotikumot a sebészi bemetszés előtti egy órában;
  • a sebészeti betegek hány százalékában választják meg helyesen a profilaktikus antibiotikumot;
  • a sebészeti betegek hány százalékában szüntetik meg a műtétet követő 24 órában a profilaktikus antibiotikum adását.

(Az összes kritériumot itt olvashatja!)

A minőségi kritériumok mellett a bónusz mennyisége a betegek elégedettségétől is függ: a kritériumok teljesítését 70 százalékos, a betegelégedettséget 30 százalékos súllyal veszik számításba.

2012 októberétől (ekkor kezdődik az Egyesült Államokban a 2013-as pénzügyi év) a Medicare kifizetéseket minden kórházban 1 százalékkal csökkentik, és ebből a megtakarított összegből fogják fizetni a minőségalapú bónuszt a jól teljesítő kórházaknak. 2015-től kezdve pedig jelentősen csökkenteni fogják azoknak a kórházaknak a támogatását, amelyek nem tudnak lépést tartani a minőségi követelményekkel.

A követelményeket szakértők állították össze, és a laikusok számára is elérhetők a CMS honlapján, akárcsak az egyes kórházakban előforduló különböző típusú hibák aránya a „Kórházak összehasonlítása” (Hospital Compare) lapon.

Az Amerikai Kórházak Szövetsége egy márciusi levelében azt írta a CMS-nek, hogy általában véve támogatja az értékalapú vásárlás tervét, azonban azt kéri, hogy az első években ne legyen túl magas a követelményszint, hogy a kórházaknak ne kelljen szembesülniük a finanszírozás jelentős csökkenésével. 2011-ben 142 millió dollárral csökkentették a kórházak támogatását, és 2012-ben további mintegy 500 milliós elvonást javasol a CMS.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Medpage Today)
hirdetés

Könyveink