hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A kardiológusok további szabályokat sürgetnek a dohányzás visszaszorítására

A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) szerint további szabályozások bevezetése szükséges a dohányzás még nagyobb mértékű visszaszorításának érdekében.

A dohányzás visszaszorítása az egyik tényezője annak, hogy eredményeket lehessen elérni az egészséges életmódra való nevelésben. Fontos mérföldkő, hogy a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi törvényt módosították, de nem lehet itt megállni, mert a világon ennél jóval szigorúbb törvények léteznek - mondta Tóth Kálmán, a társaság főtitkára tájékoztatóján Budapesten.

A dohányzás visszaszorítása mellett fontos az egészséges táplálkozásra való törekvés, jobban kell buzdítani az embereket a rendszeres testmozgásra, illetve nagyobb figyelmet kell fordítani a testmozgás lehetőségének, feltételeinek a megteremtésére. A főtitkár megemlítette, hogy a kerékpározás elterjedése érdekében sok biztonságos kerékpárútra lenne szükség, hogy a kardiológusok, orvosok bátran javasolhassák a biciklizést pácienseiknek. Nagy hangsúlyt kell helyezni a megelőzésre - mutatott rá.

Az ezredforduló adatai szerint szív és érrendszeri betegségekben évente több mint 17 millió ember hal meg világszerte, számítások szerint ez a szám növekszik: 10-15 éven belül 20-25 milliósra emelkedhet évente a szív és érrendszeri betegségek okozta halálozás a világon.

A Magyar Kardiológusok Társasága évek óta határozottan állást foglalt a nemdohányzók védelmében, és támogatta a védelmükben hozott törvényjavaslatokat. Ha egy ilyen döntés megszületik, és végigviszik, akkor - az irodalmi adatok szerint - az első év végére 10-15 százalékkal csökkenni fog a heveny szívinfarktusban elhalálozott betegek száma - mondta Merkely Béla, a társaság elnöke.

Az MKT több orvos társasággal, egyebek mellett a Magyar Tüdőgyógyász Társasággal és a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társasággal karöltve az elmúlt években is szorgalmazta a törvényi szabályozás módosítását és egyéb intézkedések bevezetését. Szorgalmazzák a dohánytermékek árának emelését, a káros szenvedélyről való leszokás támogatásának megfelelő finanszírozását, az ehhez szükséges szakemberek képzését. A társaságok szeretnék elérni a dohánytermékek csomagolásának és reklámozásának szigorúbb szabályozását is.

Az elnök tájékoztatása szerint a Balatonfüreden rendezett éves konferencián nemcsak a kardiológusokat, hanem belgyógyászokat és családi orvosokat is érintő kérdéseket tárgyaltak. Kiemelte, hogy a magyar kardiológiának egyre nagyobb, nemzetközi szinten is elismert eredményei vannak: a rossz mutatókban látványos javulás érezhető, egyebek mellett a heveny szívinfarktus miatt elhalálozott betegek száma 50 százalékkal csökkent, a várható élettartam - az elmúlt 10-15 évben - 5 évvel megnövekedett. Ennek oka a korszerűbb gyógyszeres és nem gyógyszeres megelőzés, valamint a gyógyításban elért eredmények.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink