2022. május. 26., csütörtök - Fülöp, Evelin.
hirdetés

A kanadai McMaster University vezetésével végzett újabb vizsgálat eredményeit közölte a Nature Communications folyóirat.

Az IBD világnapja alkalmából a Bristol Myers Squibb olyan, tabukat döntögető kampányt indít, amely a betegeket a középpontba állítva mutatja be, mit jelent ezzel a betegséggel együtt élni.

A széklettesztek hasznos segítséget nyújthatnak az orvosoknak a hasnyálmirigyrák korai felismerésében, állítja egy új kutatás.

A posztakut COVID-szindróma növeli a metabolikus eredetű zsírmájbetegség kockázatát, írja az OTSZ Online.

A túlsúlyos és elhízott felnőttek fogyással csökkenthetik annak esélyét, hogy később vastagbélrák alakuljon ki náluk.

A gyulladásos bélbetegségekben szenvedők életminősége nagymértékben befolyásolja a betegség lefolyását, a tüneti progressziót. A tünetekhez gyakran társulnak mentális zavarok, mint a szorongás és a depresszió, melyek rontják az életminőséget, további progressziót provokálva.

A nem alkoholos zsírmájbetegség az összes májbetegség közül a leggyakoribb. A fejlett országokban a felnőtt lakosság mintegy harmadát érinti. Kimondásához ki kell zárni a májkárosodást okozó alkoholfogyasztást, gyógyszereket vagy vírushepatitiseket.

hirdetés

A még lektorálatlan tanulmányokat közzétévő Medrxiv portálon megjelent egy japán tanulmány, amely szerint az omikron után jóval ritkább a poszt-COVID szindróma előfordulása, mint a korábbi variánsok esetében.

A Magyar Tudományos Akadémia székháza ad otthont Budapesten a 2022-es Sclerosis Multiplex Világnapnak május 28-án.