hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

Olykor épp a terápia teszi veszélyesebb ellenféllé a rákot

A sugárterápia és a kemoterápia, melyek célja a rákos sejtek elpusztítása, nem kívánt mellékhatásként elősegítheti rákőssejtek kialakulását – írja az MTI.

Ezek az őssejtek pedig új tumorokat hozhatnak létre, és különösen ellenállók a kezelésekkel szemben - közölték amerikai kutatók a PLoS ONE című nyílt hozzáférésű tudományos portálon megjelent tanulmányukban.

A bostoni Harvard Egyetem munkatársainak a megállapítása megmagyarázhatja, hogy az előrehaladott állapotú rákok miért olyan ellenállók a sugárterápiával és a kemoterápiával szemben is, és segítheti új stratégiák kidolgozását a daganatok elleni küzdelemben.

Korábbi kutatások megmutatták, hogy a rákőssejtek új daganatok kiindulópontját jelenthetik, és végső soron ezek a sejtek felelősek a rákok visszatéréséért és a testben való szétszóródásáért. A rákőssejtek nagyobb eséllyel élik túl a kemoterápiát és a sugárterápiát is, feltételezhetően azért, mert hatékonyabban javítják ki DNS-károsodásukat, és távolítják el a mérgeket.

A rákőssejtek eredete még vitatott. Az egyik lehetőség, hogy a normál őssejtek, amelyek a test még nem specializálódott, sokféle irányba fejlődni képes sejtjei, véletlenszerű mutációval rákossá válnak. A másik lehetőség, hogy a szokványos rákos sejtek valamilyen módon szert tesznek őssejt tulajdonságokra.

Chiang Li, a Harvard orvosi kara kutatójának és csoportjának mostani eredménye azt sugallja, hogy a szokványos ráksejtekből valóban létrejöhetnek rákőssejtek, ráadásul a rákkezelésben gyakorta alkalmazott sugár-, illetve kemoterápia indíthatja el a ráksejtek őssejté alakulását.

Kísérleteikben a kutatók gammasugárzásnak, egy ionizáló sugárzásnak vetettek alá ráksejteket. Úgy találták, hogy az őssejtek növekedését támogató körülmények között a szokványos ráksejtekből olyan sejtcsomók jöttek létre, melyek a rákőssejtek jegyeit viselik. A besugárzott sejtek elemzése az őssejtszerű viselkedéshez kapcsolódó gének aktivitását is feltárta - idézte a tanulmányt a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

(forrás: MTI, LiveScience)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A légzés automatikus működés, egyesek szerint mégis érdemes nagyobb tudatossággal végezni ezt is.