hirdetés
hirdetés
2021. március. 01., hétfő - Albin.

Még mindig kevés az influenzaoltás a praxisokban

A megkérdezett 20 háziorvos 90 százaléka arra panaszkodik, hogy nagy az érdeklődés, de alig tudnak mivel oltani influenza ellen, írja a Népszava.

„Összesen két ampulla influenza elleni vakcinám van, ezek kivételével az összes kapott, vagyis 238 oltást beadtam és még legalább 150-en várakoznak. Egyetlen hét alatt fogyott el az egész szezonra szánt adag. A területi ÁNTSZ-nél azt ígérték, ha lesz utánpótlás, szólnak. Egyelőre nem jelentkeztek” – mondja Komáromi Zoltán XII. kerületi háziorvos, az ellenzéki DK fővárosi egészségpolitikusa. A Nemzeti Népegészségügyi Központtól ígéretet kapott, hogy megoldják a problémát, de vasárnapig nem történt változás.

Vészesen fogynak a készletek. Egerben, Horváth Gábor 3000-es betegszámú körzetében már a második adag oltást kezdik adni. 260 jelentkező az elmúlt két hétben már megkapta a vakcinát, az újabb 260-as csomag pedig a napokban érkezett. A háziorvos szerint a korábbinál jóval többen jelentkeznek: tavaly például a rendelt 260 adagból a szezon végén 47 megmaradt, idén ilyesmiről nincs szó. Egertől pár kilométerre Ostoroson, Darvai László szintén 3000 fős körzetében is kevésnek bizonyult a vakcina, az első körben megkapott 300 adag lassan elfogy, s még várnak az újabb, 300 darabos rendelés megérkezésére.

Hasonló a helyzet Szegeden, ahol egy rendelőben arról tájékoztatták lapunkat: elfogyott a készlet, két hét alatt 220 embert oltottak. A tavalyi évben decemberig igényeltek ennyi vakcinát. Most várólista van, nem tudják, mikor érkezik újabb szállítmány. Ugyanez a helyzet Budapesten is, az egyik IX. kerületi rendelőben az összes (200 darab) vakcina elfogyott és nem sok jót ígér a háziorvos, mikor arról kérdezzük, mikor lesz ismét elérhető az oltás. „Tavaly 250, az idén 260 vakcinát kaptam – erről már Erdő Gabriella, a Somogy megyei nagyatádi háziorvos tájékoztat.

„Még 24 adag van, ami nagyjából két napra elegendő. Hivatalos helyről azt az információt kaptuk, Nagyatádon és környékén az egyik vakcinából sincs raktáron egy darab sem. Egy normális évben az 1800 fős körzetem 20-30 százaléka oltatja be magát, most ez az arány akár a 60 százalékot is elérheti” – mondja Erdő Gabriella. Ebben reménykedik több kaposvári háziorvos is, ugyanis sok praxisnál már az utolsó oltásokat adták be a hét második felében.

„Négy darab maradt, s mivel a krónikus betegek elsőbbséget élveznek, egyelőre azt kell mondanom az érdeklődőknek, hogy várniuk kell. Noha azt ígérték, mindenkinek több vakcina jut a tavalyinál, én például alig a háromnegyedét, háromszázat kaptam. Jeleztem, hogy ennél sokkal nagyobb az igény, de a hivatalos helyen csak széttárták a kezüket: ennyi jutott. Legalábbis egyelőre” – mondja a kaposvári orvos. Hasonló tapasztalatokról számolt be az egyik főváros melletti agglomerációs település háziorvosa, akinek nagyon sok idős betege van. Ő a 2000-es körzetére 200 adagot kapott, ezért tartja a rangsort: előbb a krónikus betegek, utána az egészséges idősek, és ami marad, azt kaphatja meg a többi jelentkező. Ám nekik nem marad majd, az orvos abban reménykedik, hogy legalább a krónikus betegségben szenvedőknek és a 70 felettieknek elég lesz, írja összeállításában a Népszava.

(forrás: Népszava)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink