hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

A kormány célja, hogy ha van vakcina, elsők között vásárolhassunk belőle

A kormány olyan jogi garanciákat igyekszik megteremteni, hogy ha van vakcina a koronavírus ellen, Magyarország elsők között vásárolhasson belőle, közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón.

Tárgyalt a kormány a vírushelyzetről, további szigorító intézkedéseket nem hozott. Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón jelezte, világszerte romlik a helyzet, így Magyarországon is, mind a fertőzöttek, mind az elhunytak számát nézve. Az egészségügyet felkészítették a járványra, műtéteket nem kell elhalasztani, az ágyak 47 százaléka jelenleg is üres.

November elsejével 20 százalékkal nő az ápolók bére, amit később egy 30 százalékos emelés követ. A Magyar Orvosi Kamara jogállási törvénnyel kapcsolatos kritikáiról szólva Gulyás Gergely azt hangsúlyozta, hogy a részletekről kormányrendeletben döntenek majd, a kamarával tárgyalnak, ezeket a kérdéseket megnyugatóan lehet majd rendezni. A háziorvosokról legkésőbb két hét múlva dönthet a kormány.

Itthon 1305 áldozata van a járványnak, egy millió főre vetítve ez 129 embert jelent, ami jóval az uniós átlag alatti. A járványnak akkor lesz vége, ha lesz vakcina, hangsúlyozta Gulyás Gergely, hozzátéve: különböző kutatások zajlanak, Magyarország az EU minden ilyen programjában részt vesz, és ha lesz vakcina, 6,5 millió oltóanyaghoz jut, ami 13 milliárd forintos kötelezettségvállalást jelent a kormánynak.

Arra kérték az operatív törzset, szakértők bevonásával vizsgálja meg az orosz és kínai vakcinákat, ha pedig ezek valós védettséget jelentenek a vírussal szemben, vásárolnak belőle. Gulyás Gergely arra biztatta az embereket, hogy oltassák be magukat az influenza elleni védőoltással, mert az azt a védettséget biztosítja, hogy egyidejűleg a koronavírus és az influenza ne jelentkezhessen.

A kormány úgy döntött, hogy a SZÉP-kártyával kapcsolatban ez évre hozott szabályokat kiterjeszti a jövő évre, a cél, hogy ne álljon le a turizmus Magyarországon, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. A döntés értelmében a szálláshely alszámlára 400 ezer, a vendéglátás alszámlára 265 ezer, a szabadidő alszámlára pedig 135 ezer forint tölthető fel, ez éves szinten 800 ezer forintot jelent. Mint mondta, egyelőre bizonytalan, mikor indulhat meg a turizmus külföldre, illetve külföldről, ez vélhetően akkor lesz meghatározható, ha már lesz vakcina. Jó lenne, ha a belföldi turizmus addig sem állna le, és minél többeknek lenne lehetőségük hazai szállás-, illetve vendéglátóhely igénybevételére.

Továbbra is azt kérik, hogy az emberek ne utazzanak külföldre síelni, legutóbb is ausztriai síelőhelyeken alakultak ki gócpontok.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva tagadta, hogy létezik olyan kormányzati terv, amely szerint az őszi iskolai szünet után digitális formában folytatódna az oktatás.  Pillanatnyilag a kormány elkötelezett amellett, és ennek megfelelően a terveink is azok, hogy az iskolák normálisan működjenek, és az őszi szünetet követően is a jelenlegi normális rendben folytatódjon az oktatás. Az iskolákban alkalmazott óvintézkedésekre utalva hozzátette: az elmúlt két hónap bizonyította, hogy még ilyen körülmények között is lehet az iskolákat működtetni.

A miniszter a járványcsúcsot illetően jelezte: az orvosi vélemények széttartóak, ezért a kormány nem akar jóslásokba bocsátkozni. Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely megerősítette azt is: ha a rendelkezésre álló 1,3 millió influenza elleni vakcina nem elegendő, akkor "akár holnap" be tudnak szerezni további oltóanyagot, és ha kell, akkor gyártani is tudnak. Az állam nem tartalékolja a vakcinákat.

Tagadta azokat a híreket, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársait a Sanofi Vaxigrip Tetra nevű vakcinájával oltották be. Közölte: a médiahatóság dolgozói magyar gyártású, háromkomponensű oltást kaptak. Kérdésre kitért arra is, hogy a miniszterelnököt a magyar gyártású vakcinával oltották be.

Azt a felvetést, hogy az elmúlt 14 nap "gördülő átlaga" alapján Magyarországon a harmadik legrosszabb a járványhelyzet Európában, Gulyás Gergely úgy értékelte: ez a statisztika pillanatképet jelöl, sok értelme ezért nincsen, az adatokat egészében érdemes nézni.

A lélegeztetőgépekkel kapcsolatban elmondta: a beszerezett gépek szükség esetén bevethetők, nem tud arról, hogy bármilyen adminisztratív vagy technikai akadálya lenne a használatuknak.

Gyorsul a járvány terjedése

Világszerte, de főleg Európában gyorsul a járvány terjedése, mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.  Müller Cecília hozzátette: a második hullámban jelentősen nőtt a fertőzöttek és az elhunytak száma is, a járvány felfutó szakaszban van.

Magyarországon szerdán 2032-vel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, és 46, 56 és 97 éves kor közötti, krónikus beteg halt meg.

A magyarországi fertőzöttek és halálozások száma az Európai Unió 27 országa között a középmezőnyben van. A tisztifőorvos idézte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki adatközlését, amely szerint 2020 első kilenc hónapjában 3,3 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a tavalyi azonos időszakban. Ezzel összhangban a 24 európai ország halálozási adatait összegző EuroMomo (Eurpean Mortalitiy Monitoring Project) sem regisztrált többlethalálozást Magyarországon.

Az országos tisztifőorvos bejelentette, hogy heti jelentést vár a háziorvosoktól az influenzaoltás fogyásáról. Ahol igény jelentkezne még védőoltásra, a háziorvosok a járási hivataloktól igényelhetik azt. Ezen kívül minden háziorvoshoz eljuttatják az oltásokkal kapcsolatos tájékoztatást, útmutatást.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én (MTI/Balogh Zoltán)
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én (MTI/Balogh Zoltán)

(forrás: MedicalOnline, MTI)
hirdetés

Könyveink