hirdetés
hirdetés
2018. május. 21., hétfő - Konstantin.
hirdetés

Alapellátás: van, ahol több, mint tíz éve nincs gyerekorvos

Az országban 224 gyermek praxis betöltetlen, vegyes praxisokkal igyekeznek megoldani a helyzetet az önkormányzatok, írja az NLCafé.

hirdetés

Két éve nem talál gyerekorvost egy megüresedett praxisra a püspökladányi önkormányzat, most egy másik orvosuk is felmondott. A helyiek attól tartanak, végleg megszűnhet az alapellátás – olvasható az NLCafén.A három gyerekorvosi praxisból kettő nincs betöltve, a harmadik orvos pedig hamarosan nyugdíjba megy  A másik két rendelést csak helyettesítéssel tudják megoldani, pedig munka lenne bőven, az orvosoknak körzetenként akár 900 gyereket is el kell látniuk, nagy a túlterheltség, az egyik gyerekorvos ezért is mondott fel nemrég. A másik szakember két éve, 2015 januárjában ment nyugdíjba, azóta nem talált az önkormányzat utódot a rendelőjébe.

Az ideiglenes megoldásnak az önkormányzat a vegyes praxist látta, tehát a felnőtteket ellátó háziorvosra bízták a gyerekek gyógyítását is. Ezzel csak az a gond, hogy míg egy gyerekorvos évekig tanul gyermekgyógyászatot, addig a felnőttek háziorvosainak csupán négy hónapos képzést kell teljesíteniük ugyanebből. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint éppen emiatt nem jó megoldás hosszútávon a vegyes praxis.

De nem csak ebben a városban okoz gondot a gyerekorvosok hiánya: az országban 224 ilyen betöltetlen praxis van, és van olyan település is, ahol 2004 óta nincs gyerekorvos. 

A kormány több pályázatot is kiírt már a gyerekorvosi pozíciók betöltésére, feltételként azt szabták meg, hogy egy praxisban legalább hat évet kell az orvosnak eltöltenie.

(forrás: Nők Lapja Café)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink