hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Alapellátás: több kell ide 500 ezer forintnál...

Habár július elsején a háziorvosok is megkapták a bruttó 500 ezer forintos támogatást, hosszú távon így sincs sok örömre okuk, írja a Mérce.

A Mérce által megkérdezett Magyar Orvosi Kamara frissen megalakult Háziorvosi Csoportja és Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász is egyetért abban, hogy az egyik legégetőbb kérdés a szakemberhiány, ami jelen esetben a be nem töltött háziorvosi praxisokban nyilvánul meg. Magyarországon jelenleg több mint 520 körzetnek nincs saját orvosa, tehát több százezer ember maradt a településén megfelelő ellátás nélkül, főleg épp a városoktól, központoktól távolabb eső falvakban, peremterületeken. De ahol még vannak háziorvosok, ott is fenyeget az elöregedés: a MOK szerint

10 éven belül az orvosok nem kevesebb, mint kétharmada fog nyugdíjkorhatáron felül szolgálatot teljesíteni, de már most is nagyon jellemző, hogy jobb híján 60-70 éves orvosok praktizálnak.

Hogy miért nincs elég háziorvos-utánpótlás, annak két oka is lehet. Az első – talán nem meglepő módon – a túl alacsony jövedelem. Sinkó Eszter elmondta, ma egy háziorvosnak a praxisából nagyjából havi másfél millió forintos bevétele van (ami egy nagyobb körzet esetén felmehet 2 millió körüli összegre), de ebből kell kigazdálkodnia a praxis fenntartásának számos költségét, köztük például a nővérek, asszisztensek bérét is. Amennyit egy orvos ebből közvetlenül magának tud allokálni, az egyáltalán nem elég ahhoz, hogy tisztességes színvonalon meg tudjon élni.

Ez pedig sem a doktoroknak, sem a betegeknek sem jó, hiszen a háziorvosok így arra kényszerülnek, hogy pluszmunkát vállaljanak, például foglalkozás-egészségügyben vagy – szakvizsga megléte esetén – kisebb kórházi szakrendeléseiben.

Dr. Soós Zoltán, a MOK Háziorvosi Csoportjának vezetője elmondta, a kamara kidolgozott egy bértábla-követelést, amelyet az EMMI egyébként már elfogadott tárgyalási alapként. A háziorvosi finanszírozásban a kamara szerint legalább 70 százalékos emelésre lenne szükség a valós költségek és a bértáblának megfelelő bérezés kigazdálkodásához. Nem mellesleg ugyanerre a számításra jutott a Háziorvosok Online Szervezete (HAOSZ) is, tette hozzá Soós.

De nemcsak a pénz hiánya az egyetlen gond, ami miatt drasztikusan kevés az alapellátásban dolgozó orvos. Sinkó Eszter szerint az sem kellemes, hogy a háziorvosi szakma egész egyszerűen nem ad elég kihívást a fiatal szakembereknek. Eddig a kormány a feladatkörüket sokkal szűkösebbre szabta, mint az indokolt, holott a háziorvosok átlagban sokkal felkészültebbek annál, mint amekkora hatáskörrel rendelkeznek, így viszont kevésbé hatékonyan hasznosul az a tudás, amivel bírnak.

(forrás: Mérce)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés