hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Trükköznek a szakorvosjelöltekkel

A rezidens szövetség szerint bár a kormány megfelelő intézkedéseket hozott, a kórházak nem mindig játszanak tiszta lappal - írja a Magyar Hírlap.

Valamennyivel több fiatal orvos kerülhetett volna a betegágy mellé, ha az intézmények némelyike tiszta lappal játszik. Több helyütt ugyanis maguk a szakorvosjelöltek léptek vissza a munkavállalástól, sérelmezve a kórház eljárását. Az utánpótlás gondja mára csaknem kezelhetetlenné vált, a rezidenseket képviselő szövetség szerint az a kérdés, hogy a kormány prioritásként akarja-e kezelni a helyzet rendezését.

Kórházi trükkök tucatjával találkozhattak a fiatal orvosok a gyakornoki helyekre jelentkezések során – részletezte Papp Magor rezidens elnök a lapnak. A meghirdetett, csaknem nyolcszáz rezidensi hely fele üresen maradt. Hiába hozott a kormány a korábbi szabályokat enyhítő döntéseket, már nem tudta ellensúlyozni az eltelt évek kiszámíthatatlan egészségpolitikai lépései miatt kialakult ellenállást. A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) vezetője korábban elmondta, több kórház azzal tetézte a bajt, hogy nem igényelte a hiányszakmákra jelentkező orvosok bérét ötven százalékkal növelő többletforrást, mert el akarta kerülni a dolgozók közötti bérfeszültséget.

Több más gond azonban csak nemrég került felszínre. Papp Magor úgy értesült, hogy egyes intézmények a szerződéskötéskor arra kérték a hiányszakmára – például a radiológiára – jelentkezőt, mondjon le a bérkiegészítésről. Másutt maga a jelölt vette észre, ráadásul az utolsó pillanatban, hogy a lehetségesnél kevesebb pénzt szánnak neki. Volt olyan kórház is, amely az időközben eltörölt röghöz kötést sajátosan alkalmazta volna azzal, hogy a szakvizsga megszerzése után két évig – kétmillió forintos szankcióval – magához láncolja az orvost. Az egyik vidéki intézmény sebészete pedig csak egy rezidenst vett föl a két meghirdetett helyre, noha mindkét jelentkező maximális pontszámot ért el a felvételin. Az MRSZ elnöke szerint fölmerül a gyanú, hogy az így fölszabadított helyet a kórház vezetősége valakinek odaígérte.

A teljes cikket a Magyar Hírlap oldalán olvashatja.

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés