hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szabad az út a nemzetközi szervcsere előtt

Gyorsított eljárással csatlakozhatunk az Eurotranszplanthoz. A szervezet vezető testülete jóváhagyta Magyarország csatlakozási kérelmét - írja a Népszabadság.

Az Eurotranszplant vezető testülete pénteken egyhangúan támogatta Magyarország csatlakozási kérelmét. Egyben fölhatalmazták a szervezet vezetőjét, hogy gyorsított eljárásban kezdje meg hazánkkal a csatlakozási tárgyalásokat - tájékoztatta a lapot Beneda Attila, az egészségügyért felelős államtitkár kabinetfőnöke.

A gyors döntéssel akár már márciusban kaphatnak szervet például a szívre váró gyermekek. Az Eurotransplant kész algoritmussal és bevált logisztikával és évente közel kétezer donort prezentál.

Amint arról a MedicalOnine a hét elején beszámolt, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság elküldte hazánk csatlakozási szándékáról szóló levelét a szervezethez. Szócska Miklós a Magyar Transzplantációs Társasággal összhangban tavaly év végén döntött erről.

A csatlakozással a szervezethez tartozó valamennyi országból kaphatnak a magyar betegek szervet, cserébe pedig Magyarország átadja a hazai várólistákon lévők számára alkalmatlan szívet, májat, vesét a más országokban várakozóknak. Ezzel megsokszorozódik a szervre várók életesélye. Ennek különösen a szervre váró gyermekek esetében van órási jelentősége, hiszen a hazainál jóval nagyobb donorszámból, jobb eséllyel jutnak szervhez.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés