hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Államtitkári megbízott lett Perner Ferenc

Eurotransplant: februárban indulhatnak a csatlakozási tárgyalások

Elküldte hazánk csatlakozási szándékáról szóló levelét az Egészségügyért Felelős Államtitkárság az Eurotransplantnak. Ha a szervezet január 26. és 28. között tartandó ülésén jóváhagyja, akár már februárban megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások a szervezet és Magyarország között.

Mint arról a MedicalOnline tavaly év végén beszámolt, az egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós a Magyar Transzplantációs Társasággal összhangban úgy döntött: a szervátültetésre váró betegek életesélyeinek növelése érdekében Magyarország kezdeményezi az Eurotransplanthoz való csatlakozást. A döntést megelőzően az államtitkárság kerekasztal-beszélgetésre invitálta a szervátültetést végző klinikák vezetőit, szakértőit, ahol a szervátültetéssel kapcsolatos problématérkép felrajzolásán és különféle megoldási javaslatok felvetésén túl egy pár konkrét, néhány jogszabály módosításával könnyen korrigálható nehézség kiküszöbölésére is javaslatot tettek a szakértők.

A csatlakozási tárgyalást Szócska Miklós, és államtitkári megbízottként Perner Ferenc professzor irányítja majd. A szakmát Langer Róbert professzor, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója, Kóbori László, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke, Ablonczy László, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának vezető sebésze és Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának igazgatója képviseli.

Az államtitkárság által összehívott legutóbbi megbeszélésén a tárgyalódelegáció kijelölésén túl a legsürgetőbb feladatokról egyeztettek a szakértők, így például a várólisták feltöltéséhez szükséges lépésekről. Információnk szerint ezzel kapcsolatban a kardiológus szakmát képviselő szakértő elmondta, hogy ebben a folyamatban fontos szerephez juthatnának a szakmailag megalapozott, adekvát ellátást nyújtó Szívelégtelenség Ambulanciák, ám pillanatnyilag még csak a hálózat szervezése zajlik. Jelenleg az is probléma, hogy sok beteget csak a háziorvosa kezel, sokszor szakorvos bevonása nélkül. Amennyiben sikerülne a szívelégtelenségben szenvedő betegeket ezek felé az ambulanciák felé terelni, akkor egyértelmű lenne, hogy hány beteg számára jelenthetne „megoldást” a szervátültetés, és egyben ezeknél a központoknál ellenőrizhetővé válna a várólistára való kerülés.

Kóbori László, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy fontos a betegek megfelelő, személyre szabott felvilágosítása és a transzplantáció lehetőségének felvetése is. Több országban az Alkotmány is rögzíti a transzplantációhoz való jogot. Hollandiában például az első dialízist megelőzően a betegek részére felvilágosító előadást tartanak, összehasonlítva a transzplantáció és dialízis előnyeit és hátrányait, tájékoztatást nyújtva a két kezelés eredményezte életminőségbeli különbségről. Langer Róbert szerint azonban nemcsak a listára kerülés fontos, hanem az ezt követő gondozás is.

Beneda Attila, az államtitkár kabinetfőnöke szerint a következő lépés egy cselekvési terv kidolgozása a csatlakozásra, illetve a tárgyalások menetére vonatkozóan.

Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Iroda honlapján tájékozódhatnak a transzplantációk számának alakulásáról. 

Tinnyei Mária
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink