hirdetés
hirdetés
2020. november. 24., kedd - Emma.
hirdetés

Nagy a vetélkedés Mikola István helyéért

Többen is pályáznak az országgyűlés egészségügyi bizottságának élére - az Index úgy tudja, Horváth Zsolt, Zombor Gábor, Heintz Tamás és Kovács József is szívesen vállalná a megbízatást. Tarlós Istvánt Szentes Tamás válthatja.

Több név is forog a Fidesz berkeiben az országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöki posztjára. Mint korábban megírtuk, Mikola István eddigi elnököt Magyarország OECD-nagykövetévé nevezik ki, Pesti Imre bizottsági alelnök pedig otthagyta a főpolgármester-helyettesi posztot és a budapesti kormányhivatal kormánymegbízottja lett.

A két meghatározó politikus távozásával alaposan átrendeződik a Fidesz egészségügyi hátországa. Az Index információi szerint a bizottsági elnöki posztot a testület fideszes tagjai közül többen is erősen ambicionálják.

Négy pályázó az egészségügyi bizottság elnöki posztjára

Horváth Zsolt az Indexnek nem cáfolta, hogy ha felkérik rá, szívesen elvállalja a posztot. "Jól ismerem ezt a területet, és tudom, mit kell csinálni"- idézi a portál. A politikus 2000-2001 között Mikola István politikai államtitkára volt a minisztériumban.

Korábbi hírek szerint fideszes körökben Heintz Tamás nevét is emlegették Mikola lehetséges utódaként vagy bizottsági alelnökként. A politikus 2006-ig háziorvosként dolgozott.

Az Index úgy fogalmaz, az elnöki vagy alelnöki posztra két olyan képviselő is pályázik, akik az egészségügyi bizottságban új embernek számítanak."Kettejük közül kevésbé meglepő Zombor Gábor neve, aki 2006 óta Kecskemét polgármestere, s akinek kampányában Horváth Zsolt is segédkezett. Zombor 2006 óta képviselő, de az első ciklusban még az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság tagja volt, az egészségügyibe 2010-ben igazolt át.

Sokkal meglepőbb, hogy forrásaink egy teljesen új bizottsági tagot - Horváth Józsefet - is erősen esélyesnek látnak az egészségügyi bizottság elnöki tisztére. A gyulai Pándy Kálmán Kórház főigazgató főorvosa 2010-ben jutott be egyéniből a parlamentbe. A belgyógyász-gasztroenterológusnak egészségügyi menedzser végzettsége is van, korábban a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja volt, 2008-tól a Magyar Vöröskereszt Országos alelnöke."

Az elnöki poszt betöltéséről Lázár János frakcióvezető előterjesztésére dönt majd a képviselőcsoport, várhatóan februárban.

Pesti Imre széke

A fővárosi Fidesz-frakció tagja, Szentes Tamás lehet Pesti Imre lemondása után az új egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes – írja a keddi Népszava.

A napilap szerint azért is valószínű, hogy Szentesre esik Tarlós István főpolgármester választása, mert jelenleg is ő vezeti az egészségügyi és szociális bizottságot, és ugyanúgy orvos végzettségű, mint a budapesti kormányhivatal élére távozó Pesti.

Az Index cikke itt, a Hír24 írása itt olvasható.

(forrás: Index, Hír24)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink