hirdetés
2020. november. 24., kedd - Emma.
hirdetés

Fidesz: nemzeti kézben kell maradnia a gyógyszerellátásnak

Heintz Tamás szerint a patikaliberalizáció országosan egyenlőtlen gyógyszertáreloszlást és ezáltal ellátatlan területeket hozott magával.

Heintz Tamás azt mondta: az egészségügyi salátatörvény-javaslat, amelynek általános vitája szerdán zajlott az Országgyűlésben, éppen azt a célt szolgálja, hogy nemzeti kézben maradjon a gyógyszerellátás.

A kormánypárti képviselő szerint egyrészt azért jó, ha a patikarendszer családi vállalkozásban működik, mert stratégiai ágazatról van szó, másrészt így jobb a személyi kapcsolat a patikus és a beteg között, továbbá a befizetett adó is helyben marad.

Bár a GKI nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatása épp az ellenkezőjét mutatta, a politikus úgy értékelte, hogy a patikaliberalizáció országosan egyenlőtlen gyógyszertáreloszlást és ezáltal ellátatlan területeket hozott magával. Mint mondta, az MSZP-SZDSZ-kormányzat a patikaliberalizációs törvény bevezetésekor a hozzáférés javulását, az esélyegyenlőség megteremtését hirdette, ám az éppen ellenkező hatást váltott ki. A forgalom áttevődött a nagyvárosok patikáiba, így a kistelepülések gyógyszertárai tönkrementek, vagy jelentős veszteséggel üzemelnek - tette hozzá.

Heintz Tamás hangsúlyozta, az alapellátás erősítése csak a gyógyszerellátás biztosításával, a kistelepülések gyógyszerellátásának elősegítésével valósítható meg.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink