hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Kilencből csak négy kórház maradhat?

Gyökerestől forgatná fel, hogy aztán újjászervezhesse az egészségügyi ellátórendszert Szentes Tamás, Budapest egészségügyért felelős új főpolgármester-helyettese - írja a Népszabadság.

Holdingosítás vagy integráció?

A Fidesz–KDNP listájáról a Fővárosi Közgyűlésbe jutó 41 éves politikus egymással szoros gazdasági és szakmai együttműködésre bírná az önállóan gazdálkodó kórházakat, de csak azután, hogy ügyéhez megnyerte az intézmények főigazgatóit. Ezért a következő napokban valamennyiükkel egyeztet. Horváth Csaba, a volt szocialista főpolgármester-helyettes példája számára is figyelmeztető lehet: aki egészen addig hihetett az intézményvezetők támogató jóindulatában, míg a döntő pillanatban mégis kihátráltak a reform elképzelései mögül. Közvetlen elődje, Pesti Imre konfliktusaiból is van mit tanulnia, aki egyebek mellett azzal keveredett vitába az egészségügyi kormányzattal, hogy ragaszkodott a fővárosi kórházholding létrehozásához.

A tárca egészségpolitikusai azzal együtt sem támogatták Pesti elképzeléseit, hogy az általa javasolt modell külföldön és belföldön is működőképes szervezeti formának bizonyult. Szentes Tamás már nem is beszél holdingosításról, ő inkább integrációként határozza meg azt a folyamatot, amely végén egyesítik a fővárosi kórházak gazdálkodását. Véleménye szerint azonban mindez nem csak szómágia.

Kilenc helyett négy nagy kórház drága technológiával - a többiben szűkített szolgáltatási csomag

Szentes Tamás szakítana azzal a korábbi gyakorlattal, hogy a politikai erőviszonyok, nagyratörő kórházigazgatói vágyak döntsék el a fővárosi intézmények fejlesztését. Egységes koncepció mentén szervezné újjá a főváros egészségügyét. Elképzelhetőnek tartja, hogy a mostani kilenc nagy kórház helyett a jövőben akár három-négy olyan is elegendő lehet, amely széles szakmai szolgáltatások nyújtására képes, de azt a hét minden napján és órájában biztosítania kell. Ezekbe kerülnének a drága technológiát igénylő ellátások, a legjobban felkészült orvosok és egyéb szakemberek. A többiek csak lényegesen szűkebb szolgáltatási csomaggal – mintegy kiegészítve a nagy intézmények szolgáltatásait – gyógyíthatnának.

A teljes cikket a Népszabadság oldalán olvashatja.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés