hirdetés
2020. május. 25., hétfő - Orbán.
hirdetés

Elkezdődik az intézmények szerkezetátalakítása Budapesten

A fővárosi önkormányzati fenntartású egészségügyi intézmények szerkezetátalakítási koncepciójának kidolgozásáról is dönthet következő, január 31-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

hirdetés

Szentes Tamás egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes előterjesztése a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő 12 egészségügyi intézmény integrációjához szükséges előzetes koncepcionális döntéseket kívánja előkészíteni.

A fővárosi önkormányzat fenntartásában jelenleg 12 egészségügyi intézmény működik, 11 kórház és a Központi Stomatológiai Intézet. "A lakosság ellátásában a fővárosi önkormányzat 2010-ben 10.729 kórházi ággyal vett részt, ezzel a kapacitással a főváros intézményei évente több mint 370 ezer esetet látnak el. Emellett 5,9 millió járóbeteget is ellátnak a szakambulanciák és rendelőintézetek révén az intézmények" - olvasható az előterjesztésben.

Adósság, tartozás - bajban a Heim Pál és a Péterfy kórház

A tavaly december 31-i állapot szerint az intézmények tartozása 6,5 milliárd forint, a lejárt tartozás közelít a 2,15 milliárd forinthoz, ebből a hatvan napon túli tartozás összesen 969 millió forint, amely négy intézmény adósságából tevődik össze.

Az adósságállomány alakulása alapján a Károlyi Sándor Kórház, a Heim Pál Gyermekkórház, a Péterfy Sándor Utcai Kórház és Baleseti Központ, valamint a Központi Stomatológiai Intézet súlyos pénzügyi helyzetűnek minősíthető. A finanszírozás átfogó rendezése nélkül eladósodásuk tovább folytatódik, működésképtelenné válnak - olvasható a főpolgármester-helyettes előterjesztésében.

Szentes Tamás szerint a fővárosi egészségügy több problémával is küzd, például hiányzik a stratégia, az intézmények alulfinanszírozottak, nő a tartozásállományuk, nem a szükségletekhez igazodnak az intézményi kapacitások, párhuzamosságok vannak az ellátórendszerben és elöregedett, drágán fenntartható az ingatlanállomány.

A főpolgármester-helyettes szerint a cél az, hogy az egészségügyi intézmények működése, hatékonysága javuljon, fejlesztésük szervezettebb legyen, de továbbra is magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtsanak, ennek érdekében arra tesz javaslatot, hogy a közgyűlés kérje fel Tarlós István főpolgármestert: az egészségügyi ágazatban december 31-ig dolgozza ki a fővárosi tulajdonban lévő egészségügyi intézmények integrált szakmai feladat-ellátásának szempontjait, lehetőségeit, szeptember 30-ig pedig az egészségügyi intézmények egységes informatikai, kontrolling, humánpolitikai és gazdálkodási integrációjának tervezetét.

Szentes Tamás javaslatára a január 31-i közgyűlés várhatóan határozatot hoz majd 18 civil szervezettel - köztük a Máltai Szeretetszolgálattal és a Magyar Vöröskereszttel - kötött határozatlan idejű szerződések felmondásáról és a Budapesti Egészségközpont Zrt. és a Fővárosi Egészségügyi Beszerző és Szervező Kft. egyesüléséről is.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink