hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Késik a fővárosi kórházak antidepresszánsa

Némileg eltér az egészségügyért felelős új főpolgármester-helyettes elképzelése elődjéétől, ám a 12 fővárosi fenntartású kórház "intézményi integrációja" ettől függetlenül megkezdődhetne - írja a Népszava.

Némileg eltér az egészségügyért felelős új főpolgármester-helyettes elképzelése elődjéétől, ám a 12 fővárosi fenntartású kórház "intézményi integrációja" ettől függetlenül megkezdődhetne. Szentes Tamás erre vonatkozó előterjesztése ugyanakkor nem sok konkrétumot tartalmaz, ráadásul már elvégzett feladatokra kéri fel ismét a főpolgármestert, év végére kitolva az átalakítás elindulásának határidejét.

Egyelőre egy biztos, Pesti Imre terveivel ellentétben nem említi a kórházholding szót, sőt, vélhetően inkább a Szócska Miklós egészségügyi államtitkár által szorgalmazott Semmelweis Terv nyomvonalain indulna meg.

A 12 fővárosi tulajdonú kórház gazdálkodásának átvizsgálása, valamint a dolgozói állomány felmérése - erre kéri fel Tarlós Istvánt újdonsült helyettese. Szentes Tamás indítványa szeptemberi, valamint év végi határidővel "dolgoztatná ki" a főpolgármesterrel a fővárosi egészségügyi integráció részleteit és koncepcióját, ám indítványa - melyet jövő hétfőn már a közgyűlés is tárgyal - olyan feladatokat vetít előre, melyeket az előző városvezetés már elvégzett.

A fővárosi önkormányzat fenntartásában jelenleg 12 egészségügyi intézmény működik, 11 kórház és a Központi Stomatológiai Intézet (KSI). A kórházak között található több olyan, ami a legmagasabb szintű ellátást tudja nyújtani, illetve van szakkórház, gyermekkórház is. A KSI a fogászati alap- és speciális ellátások teljes struktúrájával rendelkezik. A lakosság ellátásában a fővárosi önkormányzat 2010-ben 10.729 kórházi ággyal vett részt, ebből 6383 aktív és 4346 krónikus ágy volt.

Ezzel a fekvőbeteg ellátó kapacitással a főváros intézményei évente több mint 370 ezer esetet látnak el, de kiveszik a részüket a járóbeteg-szakellátásból is, hiszen intézményei évente majdnem hat millió kezelést végeznek. Az óriási ellátási terület, valamint elvégzett beavatkozásszám ugyanakkor jelentősen terhelte az intézményeket, noha a teljes gyógyító-megelőző kassza 20 százalékát a fővárosban költötték el, mégis négy kórház van súlyos gazdasági helyzetben, csődközeli állapotban.

Adósság, tartozás - bajban a Heim Pál és a Péterfy kórház

A budapesti fenntartású kórházak adóssága 2010. december 31-i állapot szerint összesen mintegy 6 milliárd 531 millió forint volt, míg a már lejárt szállítói tartozások hozzávetőleg 2,15 milliárd forintot tettek ki. Az ágazatért felelős főpolgármester-helyettes, Szentes Tamás szerint ez az összeg továbbra is négy intézmény adósságából tevődik össze; a Károlyi Sándor Kórház, a Heim Pál Gyermekkórház, a Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Központ, valamint a Központi Stomatológiai Intézet súlyos pénzügyi helyzetűnek minősíthető. Ráadásul ezek az intézmények nem számíthatnak plusz bevételekre az idén, hiszen 2011-ben úgynevezett válságköltségvetést fogadtak el a budapesti közgyűlésben.

A fideszes városvezetés az idén elsősorban még mindig csak vizsgálódna az intézményeknél: a kórház-összevonások első lépéseként minden intézményben gazdasági, gazdálkodási ellenőrzés lesz, majd elindul a humánerőforrás állomány felülvizsgálata és integrálása is. Hogy ez mit jelent a több ezer fős dolgozói apparátus számára, egyelőre nem tudni. Annyi biztos, hogy az egészségügyi salátatörvény decemberi elfogadásával a kormány szabad utat engedett a fenntartóknak ahhoz, hogy az általuk üzemeltetett kórházakban átrendezhessék a kapacitásokat. Egy összevont szakdolgozói karral pedig akár osztályokat rendezhetnek majd át másik intézménybe.

A teljes cikk a Népszava oldalán olvasható.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés