hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

"Katasztrófális helyzetbe kerülhet jövőre az egészségügy"

Újabb forrásokat von ki az egészségügyből a Fidesz, a jövő évi költségvetés 5 százalékkal kisebb kerettel számol. Eközben emaradt a Szócska Miklós által tavaly megígért  negyedévente lefolytatandó teljes körű adósságfelmérés adatainak nyilvánosságra hozatala - írja a Népszava.

Még ezen a héten találkozik Matolcsy György nemzetgazdasági és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter azért, hogy a humán csúcstárcához tartozó területek jövő évi költségvetési pozíciójáról tárgyaljanak. Annyi azonban már a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) előzetes költségvetési tervezetéből is egyértelművé vált: 2012-ben sem menti meg az egészségügyet a Fidesz. Sőt. Teljes egészében kivonják az ágazatból a gyógyszerkassza több száz milliárdos megszorításait, s miután a közszféra béreit ismét befagyasztják, az egészségügyi szakdolgozók sem számíthatnak valódi emelésre.

Ráadásul a Széll Kálmánról elnevezett megszorító csomag minden megtakarítása kikerül az egészségügyből, így nemcsak a gyógyszerárak drasztikus emelkedésével kell számolni, hanem a táppénzrendszer átalakításának - magyarul a költségek megfelezésének - hasznát sem élvezheti a betegellátás.

Mindezt pedig csak tetézi, hogy noha a hamburgeradó néven elhíresült, majd chipsadó névvel elfogadott népegészségügyi termékdíj évi néhány tízmilliárdos bevételét az ágazatban dolgozók bérfejlesztésére ígérték, mára nagyon úgy tűnik, az Orbán-kormány ezt sem kívánja betartani. Hiszen Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Világgazdaságnak adott interjúban valószínűleg nem véletlenül fogalmazott úgy a minap, egyelőre csak ígéret van arra, hogy "jut belőle" az egészségügyi dolgozók béremelésére is.

Az NGM azt is előre egyértelművé tette: egyetlen fillér pluszforrást sem kap az egészségügy a rendszer átalakítására. Mint írták: "fontos, hogy a természetbeni ellátások tervezése során csak olyan intézkedések és determinációk kerüljenek meghatározásra, amelyek a Semmelweis Tervben megjelölt rendszerszerű átalakításokkal összhangban vannak, és az átalakításból származó megtakarítási forrásból (ide nem értve a gyógyszertámogatást) nyernek fedezetet." Eszerint tehát nem az Egészségbiztosítási Alap fogja fedezni a Szócska Miklós államtitkár nevével fémjelzett reformot, sőt, annak költségeit is kizárólag - miután csak a tervezett térségi egészségszervezési központok létrehozása mintegy 12 milliárdba kerül majd - az egészségügyi ágazat intézményei által eddig elnyerhető uniós források biztosíthatják.

A cikk folytatását az eredeti oldalon találják.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés