2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Újdelhi: szmog ellen oxigénbár

Megnyílt az első oxigénbár Újdelhiben, ahol 15 percen keresztül lélegezhet be a fizetőképes vásárló tiszta oxigént, közli az Index.

Az indiai fővárosi területen megkezdődött, és azóta is javában tart „a szmogszezon”, ami idén különösen súlyosnak bizonyult. A helyzet odáig fajult, hogy megnyílt az első oxigénbár Újdelhiben, ahol 15 percen keresztül lélegezhet be a fizetőképes vásárló tiszta oxigént. A szélmozgástól függően vannak csak simán rossz, máskor pedig katasztrofális napok, miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) határértékeit akár tízszeresen is meghaladó értékek csak a fővárosi régióban több tízmillió ember egészségét veszélyeztetik, és különösen károsak lehetnek a még fejlődésben lévő gyerekekre.

Több észak-indiai várost rendszeresen sűrű szmog lep el az év utolsó hónapjaiban, idén október végén és november elején pedig különösen veszélyes helyzet alakult ki a fővárosi régióban. A PM2,5 (vagyis 2,5 mikronnál kisebb) mikroszkopikus finomrészecskék koncentrációja a levegőben jóval több, mint tízszerese volt Delhiben a WHO határértékének. Csak az elmúlt hetekben több ezren kerültek kórházba, és a rövid távú hatások mellett súlyos későbbi károsodást is okozhat a PM2,5 részecskék belélegzése, ezek ugyanis csak nehezen tudnak kiürülni a tüdőből. „A légszennyezettség hatása személyenként eltérő lehet" – mondta Christina Cowie egyetemi oktató. Vannak, akiknek a szemét irritálja, vagy a torkát kaparja, tüsszögést okoz. Lehet, hogy az egyik nap valakinek csak az orra van bedugulva, máskor viszont levegőt is alig kap.
 
A szegényebbeket sújtja leginkább a kialakult helyzet, nekik nincsenek légtisztítóik otthon sem. A lakosok közül sokan úgy látják, hogy az ország kormánya próbálta elbagatellizálni a helyzetet, aminek bizonyítékaként említették Harsh Vardhan indiai egészségügyi miniszter Twitter-posztját, amiben a légszennyezettség káros hatásai ellen azt javasolta, hogy mindenki egyen több répát. Más tisztségviselők pedig azt kérték, hogy imádkozzanak, hogy jobb legyen a helyzet.

Az indiai legfelsőbb bíróság is megszólalt, és leteremtette az állami vezetőket, hogy csak passzolgatták a labdát, és nem léptek fel hatékonyan a Delhit sújtó szmog ellen. „Senki sincs biztonságban még otthon sem. Ez felháborító" – mondták ki. A legfelsőbb bíróság el is rendelte a környező államokban a tarlóégetés tilalmát. Javaslatokat várnak az indiai kormánytól, hogyan kerülnék el a jövőben a hasonló helyzetek kialakulását.

Közben pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy ugyan Indiában és Pakisztánban szélsőségesen súlyos a helyzet, egyáltalán nem csak Ázsiában jelent problémát a légszennyezettség. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) október közepén számolt be arról, hogy 400 ezer ember idő előtti halálát okozta a légszennyezettség 2016-ban az Európai Unió tagállamaiban, és ez az első számú környezeti kockázat az emberek egészségére nézve.

A teljes cikk az Indexen

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink