2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Szakdolgozók nélkül nincs gyógyítás

Az ápolói hivatás aktualitásai, innovatív módszerei, valamint a jövő ápolóinak képzési, ösztönzési lehetőségei a legfontosabb témái az egészségügyi szakdolgozók 50. kongresszusának. A több mint 600 fős országos találkozónak a Debreceni Egyetem ad otthont.

– A szakdolgozókon nyugszik az egészségügyi ellátás, áldozatos munkájuk nélkül az orvosok nem tudnának gyógyítani, és a jövő is rajtuk múlik, hiszen a képzésben is nagy szerepük van – hangsúlyozta beszédében Berényi Ervin az Egészségügyi Szakdolgozók 50. Jubileumi Országos Kongresszusának csütörtöki megnyitóján. A Klinikai Központ elnöke úgy fogalmazott: az egészségügyben zajló technológiai fejlődéshez a szakdolgozóknak is fel kell nőniük és meg kell küzdeni az egyre komplexebb kihívásokkal, ezért nagyon fontos mindent megtenni a kiégés és a mentális betegségek elkerülése érdekében.

Az első szakdolgozói kongresszust 50 évvel ezelőtt Debrecenben rendezték, Pinczés László, az akkori Kenézy megyei kórház egykori főigazgatójának kezdeményezésére. Lampé Zsolt, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház főigazgatója a megnyitón kiemelte, mennyire előremutató volt a konferencia elindítása.

– Mindenki érdeke, hogy az egészségügy különböző szférájában dolgozó kollégák találkozzanak, kicseréljék tapasztalataikat. Ezen a kongresszuson valamennyi szakma képviselteti magát, eredményessége pedig az orvosok munkáját, a betegellátást és a betegek érdekeit szolgálja – fogalmazott Lampé Zsolt.

A Klinikai Központ és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház szervezésében megvalósuló jubileumi továbbképzés előadásai az egészségügyi szakdolgozók munkájának teljes spektrumát felölelik.

– Ahogy fejlődik az orvostudomány, úgy fejlődik az ápolói szakma is, így a konferencia témáit is megpróbáltuk ehhez igazítani. Ha valaki az egészségügyben dolgozik, az egy életen át tartó tanulást igényel, hiszen fejlődik a technika, új gyógyszerek jelennek meg, új eljárásokat kell megtanulni és az informatika fejlődésének is meg kell felelni – mondta Gál Mária, a Klinikai Központ ápolási és szakdolgozói alelnöke.

– A felnőtt- és gyermekápolás, az intenzív terápia mellett a sürgősségi ápolás, az onkológiai ellátás és az infekciókontroll aktuális kérdéseit tekintjük át. Továbbá fontos témák idén a diagnosztikai ellátásban dolgozók szakmai kihívásai, az új, innovatív módszerek és a jövő ápolóinak ösztönzési lehetőségei – sorolta a rendezvény fontosabb témát Seres Judit, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház ápolási igazgatója.

A kongresszus megnyitóján részt vett Csányi Endre Péter, az EMMI egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára, aki egyebek mellett az egészségügyi ellátórendszer fejlesztésének lehetőségeiről beszélt. Papp Csaba, Debrecen tanácsnoka köszöntőjében úgy fogalmazott: az egészségügyi szakdolgozók akkor vannak jelen a családok életében, amikor életük talán legnehezebb időszakát élik, amikor erőt és hitet kell adni nekik, ezért nagyon nagy szükség van rájuk.

Az Egészségügyi Szakdolgozók 50. Jubileumi Országos Kongresszusa augusztus 24-ig tart a Debreceni Egyetem Aulájában.

 A megnyitó után adták át a Sebalda-díjat, amit idén Kincsesné Szónya Katalin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei területi szervezetének elnöke kapott kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként (Fotó: unideb.hu)
A megnyitó után adták át a Sebalda-díjat, amit idén Kincsesné Szónya Katalin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei területi szervezetének elnöke kapott kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként (Fotó: unideb.hu)

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés

Könyveink