2024. április. 19., péntek - Emma.

Pozitív lett egy macska tesztje Franciaországban

Franciaországban pozitív lett egy macska koronavírus-tesztje, a fertőzést feltételezhetően a gazdáitól kapta el, közölte szombaton a Párizshoz közeli Alfort nemzeti állatorvosi főiskolája (ENVA), amely a fertőzötteknek azt javasolja, hogy tartsanak távolságot házi kedvenceiktől is. Nemzetközi kitekintés.

Az ENVA, a francia egészségügyi hatóságok és a párizsi Pasteur Intézet járványkutatóinak közös csoportja tucatnyi olyan macskát tesztelt, amelyeknek a tulajdonosai fertőzöttek, és közülük egyetlen állat tesztje bizonyult pozitívnak. A macska légúti és emésztési klinikai tüneteket is produkált. Ez az első macska Franciaországban, amelyet koronavírus-hordozóként diagnosztizáltak. A kutatók arra emlékeztettek, hogy Hongkongban, Belgiumban és New Yorkban is találtak már vírushordozó macskákat, de a jelenség ritka.

Az ENVA azt ajánlja a Covid-19 betegeknek, hogy korlátozzák a szoros kapcsolattartást a macskájukkal, viseljenek maszkot a jelenlétében és mossák meg a kezüket, mielőtt megsimogatják. Az eddigi kutatások szerint nem létezik semmilyen bizonyíték arra, hogy a koronavírussal fertőzött néhány kisállat embert megfertőzött volna.

*

A francia kormány úgy döntött, hogy július 24-ig meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatt kihirdetett egészségügyi rendkívüli állapotot, jelentette be a szombati kormányülés után az egészségügyi miniszter. A törvény rendelkezik egy informatikai rendszer felállításáról is a fertőzöttekről és környezetükről, maximálisan egyéves időtartamra. A miniszter megerősítette, hogy még egy jó ideig a vírussal együtt kell élnie a franciáknak. A karantén feloldása előtt tíz nappal a kormány 95 eurocentben maximálta a sebészi maszkok árát, de a textilből készült maszkokra nem szabott ki hatósági árat, miután egyre több helyen, formában és különféle textilből készítenek maszkot. Május 4-től a gyógyszertárakon kívül a szupermarketek is árusíthatnak egyszer használatos egészségügyi maszkokat.

A francia egészségügyi minisztérium péntek esti összesítése szerint Franciaországban a koronavírus-járvány napi halálozása és a kórházi betegek száma is egyenletesen csökkenő tendenciát mutatott: a halálesetek száma az elmúlt 24 órában 218-cal nőtt, 24 594-re, az előző napi 289-es növekedés után, lélegeztetőgépre pedig már kevesebb mint négyezer súlyos beteg szorult. A tetőzés április 9-én volt 7200 súlyos beteggel.

*

Miután New York városából távozott a kórházhajó, szombaton felszámolták a Central Parkban felállított, több sátorból álló tábori kórházat, és elszállították az utolsó beteget is Javits konferenciaközpontból, ahol szintén leszerelték a 3000 ágyas ideiglenes kórházat. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szombaton bejelentette: a koronavírus okozta Covid-19 nevű betegségben 299 ember hunyt el, s ezzel március óta a járvány az államban 19 ezer halálos áldozatot követelt. A kormányzó óvott attól, hogy követeléseknek engedve az állam gazdasági és mindennapi életét idő előtt újraindítsák. "Nem szabad vakon cselekednünk" - fogalmazott.  

Washingtonban szombaton helyi idő szerint a déli órákban vadászgépek tartottak légi bemutatót a járvány enyhítésén dolgozó ápolók és orvosok tiszteletére.

*

Spanyolországban a tömegközlekedési eszközökön hétfőtől kötelező lesz a szájmaszk viselése, jelentette be a spanyol kormányfő. A miniszterelnök megerősítette: a március 15-e óta hatályban lévő szükségállapot újabb, immár negyedszeri meghosszabbítását fogja kezdeményezni a parlamentnél, ezúttal május 24-ig. Emlékeztetett: hétfőtől szakaszosan elkezdik feloldani a járványügyi korlátozásokat. Négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek az óvintézkedéseken, várhatóan június végéig.

Hétfőtől, az úgynevezett nulladik fázisban, előzetes időpontfoglalás után újból fogadhatnak vendéget a fodrászatokban, ügyfelet a különböző műhelyekben, de egyszerre csak egy személyt. A rá következő hétfőn rögtön az egyes fázisba lép a járvány által legkevésbé érintett Kanári-szigetek három szigete, La Gomera, El Hierro, La Graciosa, továbbá a Baleár-szigeteken Formentera. Ebben a szakaszban szigorú biztonsági előírások mellett kinyithatnak például azok a kiskereskedelmi egységek, amelyek nem bevásárlóközpontokban vannak, az éttermek teraszain, 30 százalékos kihasználtsággal megindulhat a vendégfogadás, ugyanilyen arányban lehet újból látogatni a vallási helyszíneket. Újranyithatnak a szállodák, azzal a feltétellel, hogy zárva tartják a közös helyiségeket.

*

Nagypapákról és orvosokról nevezte el első közös gyermekét Boris Johnson brit miniszterelnök és élettársa, Carrie Symonds.  Az 55 éves Johnson és a 32 éves Carrie Symonds kisfia szerdán jött a világra a University College London egyetem kórházában.Az újszülött nevét nem közölték azonnal, de Instagram-oldalán Carrie Symonds szombat délután bejelentette: a gyermeket Wilfred Lawrie Nicholas Johnsonnak hívják. A Wilfred névvel Boris Johnson egyik nagypapájáról, a Lawrie keresztnévvel az ő egyik nagypapájáról emlékeznek meg, a Nicholas névvel pedig két orvos, Nick Price és Nick Hart előtt tisztelegnek, mivel "ők mentették meg Boris életét".

*

Horvátországban és Szlovéniában is stagnál a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma, derült ki a válságstábok szombati sajtótájékoztatóján. Szlovéniában több ezren tüntettek a járvány megfékezésére elfogadott kormányzati intézkedések ellen. Mivel jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, április végétől szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon, és "újraindítják" a gazdaságot.

*

Világszerte 3 428 114-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 243 829, a meggyógyultaké pedig 1 093 137 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint vasárnap reggel. A fertőzés 187 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésnek az Egyesült Államokban van, ahol 1 133 069 volt az igazolt fertőzöttek, 66 385 a halálos áldozatok és 175 382 a gyógyultak száma. Spanyolországban 216 582 fertőzöttről, 25 100 halálos áldozatról és 117 248 gyógyultról tudni. Olaszországban 209 328 a koronavírus fertőzöttjeinek, 28 710 a halálos áldozatainak száma, és 79 914-en gyógyultak fel a Covid-19-ből.

Az Egyesült Királyságban 183 500 a fertőzöttek száma, 28 205-en haltak bele a betegségbe, és 896-an gyógyultak ki belőle. Franciaországban 168 518 fertőzöttről, 24 763 halálos áldozatról és 50 663 gyógyultról tudni. Németországban 164 967 a fertőzöttek, 6812 a halálos áldozatok és 129 000 a gyógyultak száma.

Törökországban 124 375 fertőzést jegyeztek fel, 3336 a halálos áldozatok száma és 58 259 a meggyógyultaké. Oroszországban 124 054 volt a fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 1222, a gyógyultaké pedig 15 013. Iránban 96 448 fertőzöttről, 6156 halálesetről és 7 350 gyógyultról tudni.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 83 959 esetet tartottak nyilván szombat reggel. A vírus okozta betegségnek nem volt új halálos áldozata, a halottak száma továbbra is 4637, a gyógyultaké pedig 78 586. Brazíliában 97 100 a megfertőződöttek száma, 6761 a halálos áldozatoké és 40 937 a meggyógyultaké.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés