2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Olaszországban eltörlik a beutazók védettségi igazolásának kötelezettségét

Az olasz egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy szerdától megszüntetik azt a kötelezettséget, amely szerint az országba lépőknek igazolniuk kell a koronavírus elleni védettségüket, illetve friss negatív szűrési leletet kell felmutatniuk. Nemzetközi hírek.

Az olasz tárca hétfőn közölte, hogy júniustól már nem érvényesek az eddigi szabályok, amelyek alapján az országba igyekvőknek igazolniuk kell, hogy átestek a betegségen, oltással védettek, vagy friss negatív teszttel rendelkeznek.

Az európai országok közül Olaszországban jelent meg először a koronavírus, és az ottani járványellenes intézkedések is a legszigorúbbak közé tartoztak. A járvány enyhülésének köszönhetően a legtöbb korlátozást már feloldották, de például az iskolákban és a tömegközlekedésben még mindig kötelező a maszkviselés.

Hétfőn 7537 újonnan fertőzöttet jelentettek az országban, a halálos áldozatok száma 62-vel 166 631-re nőtt.

*

A leköszönő szlovén kormány hétfőn feloldotta a koronavírus-járvány megfékezésére hozott összes fennmaradt korlátozást és hatályon kívül helyezte a védekező intézkedéseket szabályozó fő rendeletet is, közölte a szlovén kormányzati kommunikációs hivatal (UKOM). A kabinet a járványügyi szakértők javaslata alapján határozott úgy, hogy felold minden korlátozást, mivel a vírus dominánssá váló omikron variánsa miatt viszonylag kedvezőbben alakul a járványhelyzet. A kabinet egyben feloszlatta a járvánnyal foglalkozó, Mateja Logar vezette szakcsoportját is.

Ljubljana még április közepén eltörölte a járvány miatti intézkedések zömét. Egy utolsó rendelet szerint egyedül az egészségügyben kellett még maszkot hordani. Logar a sajtónak úgy nyilatkozott: ezentúl a fertőzések megelőzésével és kezelésével foglalkozó kórházi szolgálatok döntik el, hogy szükség lesz-e a maszk viselésére, és ha igen, mikor.

A kormány a hétfői ülésen jóváhagyott egy projektet is, amelynek célja a koronavírus elleni oltások népszerűsítése az ötven év feletti korcsoportokban. Ez alapján az egészségügyi minisztérium juttatásban részesíti azokat a háziorvosokat, akiknek betegei bizonyos százaléka megkapják a vakcinát.

Az elmúlt 24 órában 150 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és három személy hunyt el a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Kórházban 38 beteget ápolnak, közülük ketten vannak intenzív osztályon. A valamivel több, mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 265 598-an kaptak védőoltást, közülük 1 221 815-en mindkét adagot felvették.

*

A világon 529 367 365 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 288 983 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 528 991 916 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 6 287 752 volt.

A fertőzés 193 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

 

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink