2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Németországban, a Benelux-államokban és Oroszországban is nő a fertőzöttek száma

Németországban átlépte a 30 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Benelux-államokban, Oroszországban, Ukrajnában is terjed a kór.

A növekedés mértéke jelentősen elmarad az előző héten megfigyelt 30 százalék körüli szinttől. Ez arra utal, hogy lassul a járvány, ami létfontosságú az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének fenntartásához. Azonban a vírus terjedése így is szinte felmérhetetlen teher a német társadalmon és gazdaságon. A szövetségi kormány pótköltségvetést készített, a javaslat vitája szerdán kezdődött a szövetségi parlamentben (Bundestag). A kormány minden eddiginél nagyobb, 156,3 milliárd eurós (54,6 ezer milliárd forintos) hiánnyal számol.

Olaf Scholz pénzügyminiszter a parlamenti vitában a válságkezelés költségének nagyságrendjét érzékeltetve rámutatott: a pótköltségvetésben tervezett deficit majdnem akkora, mint az eredeti, még a járvány előtt készített költségvetés kiadási oldalán szereplő 362 milliárd euró 50 százaléka. Más út viszont nincs, most minden erőt a járvány hatásainak ellensúlyozására kell összpontosítani. "Nehéz hetek állnak előttünk, amelyeket csak úgy tudunk átvészelni, ha szolidárisak vagyunk egymással", mondta a miniszter.

A társadalmi gondokat jelzi, hogy megkezdődött a vita az idei érettségiről. Az oktatás tartományi hatáskör, így akár az is előfordulhat, hogy mind a 16 tartomány más-más megoldást alkalmaz majd. Ez igen helytelen lenne, és "megásná a föderális oktatási rendszer sírját", nyilatkozott Christian Piwarz szászországi oktatási és kulturális miniszter, reagálva schleswig-holsteini kollégája, Karin Prien javaslatára, miszerint a tartomány iskoláiban az idén ne vizsgáztassák a tanulókat, hanem az utóbbi évek eredményei alapján állítsák ki az érettségi bizonyítványt.

Belgiumban szerdán a hatóságok arról számoltak be, hogy a fertőzöttek száma 4269-re emelkedett, összesen 122-en haltak bele a betegségbe, és 461-en épültek fel.

Hollandiában szerda virradóra 811-gyel nőtt a fertőzöttek, és 24 óra leforgása alatt 63-mal a halottak száma. Az országban összesen 5560 fertőzött van, valamint 276-an hunytak el a koronavírus-járvány okozta megbetegedésben, és 461-en gyógyultak ki belőle.

Luxemburgban a legfrissebb kimutatások szerint egy nap alatt 224-gyel nőtt a fertőzöttek száma, annak ellenére, hogy kedden a helyi sajtó a terjedés lassulásról számolt be.

Oroszországban egy nap alatt 163-mal, 658-ra nőtt az új koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, jelentette be Tatyjana Golikova orosz miniszterelnök-helyettes szerdán Moszkvában. Ez az eddigi legjelentősebb egy nap alatt regisztrált növekmény. A Covid-19 betegség a 85 régió közül immár 55-ben van jelen. Moszkvában a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma elérte a 410-et, ami 120 új pácienst jelent. Január óta 193 ezer vizsgálatot végeztek el.

A hivatalos adatok szerint a járványnak nincs közvetlen áldozata, a gyógyultak száma 29. Az országban 112 ezren élnek önkéntes karanténban.    

A nyugat-ukrajnai Ternopil egyik kórházában meghalt egy 68 éves koronavírusos beteg férfi, számolt be szerdán a fertőzés elleni küzdelemmel foglalkozó regionális központ. Vele együtt így szerdára négyre emelkedett a betegség ukrajnai halálos áldozatainak száma, a megerősített fertőzötteké pedig egy nap alatt 29 újabb esettel 113-ra nőtt az országban.

Büntetőeljárást indítottak a hatóságok egy kijevi magánklinika ellen, mert elmulasztotta közölni az egészségügyi minisztériummal, illetve az állami közegészségügyi központtal, hogy egy páciensük tesztje pozitív lett.

Március 27-től a kelet-ukrajnai Dnyipróban is bevezetik a Kijevben múlt szombat óta érvényben lévő korlátozást, amely szerint a tömegközlekedési eszközöket csak az egészségügyi intézmények, a gyógyszertárak és a stratégiai fontosságú vállalatok dolgozói vehetik igénybe. A városban - éppúgy, mint Kijevben - már egy hete nem közlekedik a metró. Hasonló intézkedést léptettek életbe szerdától Odesszában is.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés