2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Mit kell tenni a lakosság egészsége érdekében?

Hogyan tudjuk elérni, hogy az EU egészségügyi rendszerei hatékonyak, hozzáférhetőek és rugalmasak maradjanak? Vytenis Andriukaitis, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos kiemel néhány megállapítást, amelyet a Bizottság a State of Health in the EU (Egészségügyi helyzet az Európai Unióban) elnevezésű kétéves kezdeményezés során levont tanulságok alapján tett.

A Bizottság a közelmúltban tett közzé 28 országelemzést és egy kísérő jelentést. A dokumentumok feltárják az uniós tagállamok egészségügyi rendszerének jellegzetességeit.

(...) Melyek a legfontosabb eredmények?

Újra kell gondolnunk, hogy miképpen illesszük be az egészségügyi szempontokat a szakpolitikai döntéshozatalba. A tagállamok nagyon hasonló kihívásokkal szembesülnek. Azt figyeltük meg, hogy öt területen kell változtatnunk, amihez mindannyiunk fokozott erőfeszítésére szükség lesz. Ezek röviden:

  • 1. Egészségmegőrzés és betegségmegelőzés
    Az egészségügyi költségvetések csak kb. 3%-át fordítjuk megelőzésre, noha a nem fertőző betegségek (amelyek gyakran megelőzhetők lennének) az egészségügyi ellátási költségek akár 80%-át is kiteszik. Fontos aktívan beruházni az egészséges életmód népszerűsítésébe és küzdeni a legfőbb kockázati tényezők (alkoholfogyasztás, dohányzás, a testmozgás hiánya stb.) ellen, mert ezzel csökkenteni tudnánk a nem fertőző betegségek okozta terheket, valamint életeket menthetnénk meg és pénzt spórolnánk.

  • 2. Megfelelő alapellátás
    Egészségügyi probléma esetén a betegek egynegyede közvetlenül a kórházba megy, mert nem jut hozzá alapellátáshoz. Márpedig ez nagyon megterheli a kórházakat. Mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni a jó minőségű alapellátást, amelynek nagy hangsúlyt kell fektetnie az egészségmegőrzésre és a betegségmegelőzésre. Ezzel le tudnánk venni a terhet a sürgősségi ellátást nyújtó egészségügyi intézményekről.

  • 3. Integrált ellátás
    Nem szokatlan, ha egy betegnek egyszerre több egészségügyi problémája is van, főleg, ahogy öregszik. Ilyen esetben a betegnek gyakran egészségügyi szolgáltatók útvesztőjében kell eligazodnia ahelyett, hogy az integrált ellátás elvének megfelelően kapna támogatást és útmutatást. Az egészségügyi szakembereknek együtt kellene működniük egymással, amit megfelelő infrastruktúrával kellene támogatni.

  • 4. Proaktív egészségügyimunkaerő-tervezés
    A jól működő egészségügyi rendszerekhez egészséges munkaerőre van szükség. Az alapellátás szerepének megerősítése, a megelőzés és az egészségmegőrzés előtérbe helyezése, valamint az egészségügyi ellátások integrálása érdekében proaktív tervezésre és előrejelzésre van szükség, így az egészségügyben dolgozók jobban fognak tudni alkalmazkodni a majdani változásokhoz.

  • 5. Betegközpontú egészségügyi információk
    Nagyon kevés adatunk van a betegekről azon túlmenően, hogy meggyógyultak-e vagy sem. Hogyan hat egy adott betegség az illető mindennapjaira? Hogyan javítja a kezelés az életminőségét? Több információra van szükségünk a betegek tapasztalatairól, és az új technológiák ebben a segítségünkre lehetnek.

Melyek lesznek a következő lépések most, hogy az első „State of Health in the EU” ciklusnak a végére értünk?

A tagállamok lehetőséget kapnak, hogy következő lépésként önkéntes alapon találkozzanak a jelentéseket elkészítő szakértőkkel. Az első ciklus végével egy új kezdődik. Az elkövetkező két évben új jelentések látnak majd napvilágot. Reméljük, hogy ezek már tükrözni fogják az egészségüggyel kapcsolatos szemléletváltást, és segíteni fognak abban, hogy az egészségpolitikai szempontok más szakpolitikai területeken is fokozottan érvényre jussanak.

A teljes információ

State of Health in the EU (Egészségügyi helyzet az Európai Unióban)

hirdetés

Könyveink