2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Már szavazhat Az év praxisára a Kárpát medencében

Április 17-ig szavazhatnak az azevpraxisa.hu portál szavazói arról, ki nyerje el „Az év praxisa a Kárpát medencében” díjat.

Kapcsolódó cikkek

Lezárult „Az év praxisa a Kárpát medencében” pályázat első, ajánló szakasza, amelyre 150 ajánlás érkezett, amiből több, mint 110 felelt meg a pályázati kiírásnak. A beérkezett hazai / többek között csongrádi, székesfehérvári, miskolci, biatorbágyi, dunabogdányi / ajánlások, és a számos erdélyi, felvidéki, kárpátaljai történet is azt tükrözi, hogy az ajánlók a szakmai kvalitások mellett, a jó szót, a kedvességet, a tiszta rendelőt, az előjegyzést a kevés várakozás érdekében, valamint azt ismerik el igazán, ha az orvos rendelési időn túl is, éjjel-nappal páciensei rendelkezésére áll.

Egy miskolci orvost tizenketten is javasoltak, a dunabogdányi gyermekorvos pedig hét ajánlást kapott. Kárpátalja igazán kitett magáért, hiszen csak a Kárpátaljai Igaz Szó szerkesztősége 10 ajánlást küldött, írja közleményében az ÁNTSZ. Ezekből kiderül, hogy arrafelé mostoha körülmények között, omladozó, fűtetlen rendelőkben, hibás, amortizálódott műszerekkel dolgoznak a háziorvosok. Formos, Nagydobrony, Kisdobrony, Tiszaújlak, Tarnóc, Nagyszőlős, Bótrágy, Nagypalád, Mezővár, és Szernye háziorvosait ajánlották az újságírók és a hálás páciensek. Erdély sem maradt el Kárpátalja mögött: Gyergyóremete, Gyergyószentmiklós Tordatúr, Csíkszereda, Ilyefalva, Kézdivásárhely, Marosvásárhely és Szilágycseh lakosai döntöttek úgy, hogy az ő háziorvosuk megérdemli az elismerést.

Amit kiemelnek: az orvos elkötelezettsége, empátiája, szolidaritása, embersége, a nélkül hogy anyagi viszonzást várna érte! Egy felvidéki orvos 9 ajánlással is büszkélkedhet, az aláírók között szerepel: a Komáromi Színház Kossuth díjas színművésze, a komáromi Selye János Egyetem Református Teológiai Karának professzora, Marcelháza polgármestere, a Szlovákiai Magánorvosok Szövetségének tiszteletbeli elnöke, és Duray Miklós szlovákiai író és politikus is. Érkezett ajánlás Dunaszerdahelyről és Iglóról, ahol a magyarul beszélő, és magyarul rendelő doktornőt azok is felkeresik, akik csak egy kedves magyar szóra vágynak.

Március 20. a szervezők összegezték az ajánlásokat, majd továbbították őket a zsűri tagjainak. A beérkezett pályázatokat értékelő zsűri elnöke dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvos, társelnök: dr. Balogh Sándor, az ÁNTSZ főosztályvezetője és dr. Paller Judit egykori országos tisztifőorvos. A zsűri tagjai: Berszán Lajos atya, gyimesfelsőloki plébános, dr. Lenkefi Ida, az Egis belkereskedelmi igazgatója, Paor Lilla. a hatoscsatorna főszerkesztője, dr. Süveges Szilvia, a tavalyi pályázat hazai nyertese, valamint négy professzor: dr. Bedros J. Róbert, a Szent Imre Oktató Kórház főigazgatója, dr. Farsang Csaba, a Magyar Hypertonia Társaság örökös tiszteletbeli elnöke, dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója és dr. Kiss Róbert, a Magyar Kardiológiai Társaság elnöke. A bíráló bizottság tagjai kiválasztották azt a 10-10 orvost, aki a történetek alapján érdemes arra, hogy versenyben maradjon. Április elsején feltöltötték a portálra a kiválasztott háziorvosok nevezéseit, április 2-án pedig elindult a szavazás: a weboldal látogatói döntik el, hogy ki nyeri meg „Az év praxisa a Kárpát medencében” versenyt. 

(forrás: ÁNTSZ)
hirdetés

Könyveink