2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Ma van az Öngyilkoság Megelőzésének Világnapja

Az Öngyilkoság Megelőzésének Világnapját minden év szeptember 10-én tartják az IASP (International Association for Suicide Prevention) kezdeményezésére a WHO közreműködésével.

Évente körülbelül egymillió ember hal meg a világon öngyilkosság következtében. 2018-ban 1656-an követtek el öngyilkosságot Magyarországon, 22-vel többen, mint 2017-ben. A 15-29 éves fiatalok körében az öngyilkosság a második halálozási ok világszerte.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány Lelkisegély-vonalán 2018-ban 990 beszélgetésében merült fel öngyilkossági gondolat. A lelkisegély-szolgálatok kiemelt feladata az öngyilkosság-prevenció. Gyakran már a meghallgatás, az empatikus odafordulás segít oldani azt a nagyon beszűkült tudat állapotot, ami végzetes is lehet.

A telefonon keresztül – ritkábban chat szobánkban vagy levélváltások útján – érzelmi támogató mondatok és új nézőpontot adó kérdések érkezhetnek. Ha sikerül a megkeresőt közös gondolkozásra hívni, akkor feltárulhatnak a valódi megoldások felé vezető utak. Segélyvonalaink mellett önkéntesek látnak el ügyeletet. Olyan felelős felnőttek, akik munka, család, tanulmányok mellett heti 4-5 órát szabadidejükből gyerekek és fiatalok meghallgatására szánnak.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány évente több alkalommal toboroz és képez jelentkezőket erre a nem könnyű feladatra.( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. )'; document.write( '' ); document.write( addy_text50052 ); document.write( '<\/a>' ); //-->\n This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

(forrás: Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink