2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Fokozzák a szuicid hajlamot a gabapentinoidok

Egy svéd vizsgálat szerint a gabapentinoidok fokozzák az öngyilkossági hajlamot, különösen a fiatal felnőttek körében, közölte a PharmaOnline.

Egy nemzetközi kutatócsoport svédországi egészségügyi adatbázisokban végzett kutatást arról, hogy a depresszió kezelésére felírt gabapentinoidokat szedő betegek körében milyen problémák jelentkeznek. A British Medical Journal folyóiratban közölt eredményeik szerint a betegek körében magasabb volt az öngyilkosság és az akaratlan túladagolás kockázata, írta a lap.

A gabapentinoid csoportba tartozó készítmények felírása ugrásszerűen megnőtt az utóbbi években, és jelenleg a világ 15 legnagyobb forgalmú gyógyszercsoportjába tartoznak – a szereket epilepszia, idegi fájdalmak és szorongásos tünetek kezelésére alkalmazzák. Korábbi vizsgálatok eredményei gyenge összefüggést mutattak a szuicid viselkedés és túladagolással kapcsolatos halálesetek vonatkozásában, ám az eredmények inkonzisztensek voltak, ráadásul nem álltak rendelkezésre hosszabb időtávon felvett adatok. Pont ezért egy nemzetközi kutatócsoport svéd egészségügyi adatbázisok 2006 és 2013 közötti adatainak elemzésével több mint 190 ezer beteg adatait vizsgálta meg – olyan 15 évesnél időseb betegekét, akiket pregabalinnal vagy gabapentinnel kezeltek. A vizsgált populáció csaknem 60 százaléka nő volt, akik többsége 45 éves vagy idősebb volt. A kutatók a kezelési időszakokban regisztrált sérüléseket és egyéb káros hatásokat hasonlították össze a kiinduláskori, kezelés nélküli időszakok adataival.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Eredményeik szerint a betegek körében 26 százalékkal emelkedett meg a szuicid viselkedés vagy öngyilkosság kockázata, 24 százalékkal az akaratlan túladagolás, 22 százalékkal a fej- és egyéb sérülések, valamint 13 százalékkal a közlekedési balesetek vagy kihágások kockázata. Nem volt kimutatható összefüggés a gabapentinoidokkal végzett kezelés és az erőszakos bűncselekmények között. Ezt követően a kutatók korcsoport szerint is vizsgálták a betegeket, és a legmagasabb kockázatokat a 15-24 évesek körében figyelték meg, ami a szerzők szerint az impulzivitással és kockázatvállaló magatartással, valamint a gabapentinoidok szedése mellett fogyasztott alkohollal és drogokkal is összefüggésbe hozható. Mivel ez egy obszervációs vizsgálat volt, nem állapítható meg ok-okozati viszony, ám a vizsgálat nagy elemszáma és a vizsgált kimenetek széles skálája miatt figyelmet érdemel. A felmerülő aggályok ellenére a gabapentinoidok számos beteg számára továbbra is értékes terápiás lehetőséget jelentenek.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!