2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Koronavírus: dolgoznak rajta, de még nincs gyógyszer ellene

Több készítménnyel is reménykeltő eredményekről számoltak be a vírus elleni küzdelemben, a WHO szerint azonban még nincs ellenszer.

Három különböző készítménnyel értek el reménykeltő eredményeket a vírus elleni küzdelemben

Vuhanban eközben csütörtökön megkezdték a Remdesivir ebola elleni vírusölő szer klinikai tesztjének harmadik szakaszát, amivel a készítmény közelebb kerül ahhoz, hogy jóváhagyják az alkalmazását a vírus elleni kezelésben. A Gilead Sciences Inc. amerikai gyógyszergyár által kifejlesztett szert Vuhanban 761 páciensen tesztelik. Az Egyesült Államokban elsőként diagnosztizált fertőzöttet Remdesivirrel kezelték, és állapota javult – számoltak be a páciens orvosai a The New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban a múlt héten.

A kelet-kínai Csöcsiang Egyetem szakértői pedig kedden értek el áttörést, amikor az előzetes laboratóriumi tesztek során az Abidol és Darunavir nevű készítményeket hatásosnak találták a vírus szaporodásának megakadályozásában. A kutatócsoportot vezető Li Lan-csüen az eredmény alapján javaslatot tett a Nemzeti Egészségügyi Bizottság felé, hogy a készítményeket alkalmazzák a fertőzöttek kezelésére. Csen Cuo-ping, a kutatócsoport egy másik tagja pedig arról számolt be, hogy a két készítményt Csöcsiang tartományban már el is kezdték alkalmazni az ottani betegeken – olvasható a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna internetes oldalán. Az 57 millió lakosú kelet-kínai tartomány eddig a második legtöbb fertőzöttet jelentette Hupej után, azonban a 954 páciens közül már 81 meggyógyult, a betegség pedig eddig egyetlen halálesetet sem okozott ezen a területen.

Cáfol a WHO: nincs ismert gyógymód a koronavírus kezelésére

A sajtóhírekre reagálva Tarik Jasarevic, a WHO szóvivője az ATV szerint kijelentette: "nincsenek ismert terápiák a 2019-nCov vírus ellen, és a WHO véletlenszerű ellenőrző próbákat javasol a hatékonyság és a biztonságosság mérésére". Egy kórokozó elleni védőoltás kidolgozása és tesztelése rendszerint éveket vesz igénybe, és gyakran jár "csapdákkal és kudarcokkal" – tette hozzá.

A tudósok szerint még az új technológiáknak köszönhető gyorsított ütemben is legkorábban idén júniusban kerülhet abba az új koronavírus elleni védőoltás, hogy embereken is kipróbálják. A fertőzött betegeiket kezelni kívánó orvosok feltehetően más vírusfertőzésekre alkalmazott, engedélyezett gyógyszerekkel próbálkoznak, hogy lássák, van-e hatásuk, amíg az új gyógyszerek fejlesztés alatt vannak.

Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez

Az új koronavírus-járvány népegészségügyi és humanitárius jelentőségét figyelembe véve globális fellépést kíván mind a járványban már érintettek kezelése, a járvány megfékezése, és nem utolsósorban a jövőbeni járványok megelőzését tekintve. Ebben az erőfeszítésben aktív szereplőként kíván részt venni az innovatív gyógyszergyártók európai közössége – írja csütörtöki közleményében az AIPM.

Az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetsége (EFPIA), amelynek hazai tagja az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM), a koronavírusok elleni küzdelemre alkalmas eszközeik felmérésére, összesítésére, majd együttes alkalmazására kérte fel tagjait.

Ezek közé tartoznak:

  • a koronavírussal fertőzött betegek kezelése során potenciálisan hasznosítható diagnosztikumok, biomarkerek,
  • jóváhagyott terápiák vagy fejlesztés alatt álló vegyületek,
  • a fejlesztés támogatására vagy új kezelések ellenőrzésére alkalmas adatok, sejtvonalak, illetve a biobankokban letétbe helyezett klinikai minták, vírusanyagok és vírustörzsek.

A koronavírus diagnosztizálását és kezelését, illetve a vakcinák fejlesztésének felgyorsítását európai, ún. kollaboratív kutatási programok kialakításával kívánja segíteni a közösség. Az ilyen típusú együttműködések már több globális egészségügyi válság, így az Ebola kezelésében is sikerre vezettek, többek között két új vakcina és négy új diagnosztikum kifejlesztését eredményezték, és a remények szerint felgyorsíthatják a CoV járvány kezelésére szolgáló erőforrások kifejlesztését.

(forrás: MTI, ATV, Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés