hirdetés
hirdetés
2021. május. 11., kedd - Ferenc.
hirdetés

Koronavírus: halálos áldozatok, újabb betegek világszerte

Emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, egy hongkongi fertőzött belehalt a betegségbe, Hupej tartományban hétfő éjfélig 414-re emelkedett az elhunytak száma.

hirdetés

A koronavírus fertőzés 64 ember halálát okozta hétfőn a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban, derül ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden közzétett adataiból. A járvány következtében hétfő éjfélig elhunytak száma ezzel a tartományban 414-re emelkedett, míg az összes ott diagnosztizált fertőzötté 13 522-re. Az új típusú koronavírus (2019-nCoV) legsúlyosabban a tartomány székhelyét, Vuhant érinti, ahol az ország összes fertőzöttjének csaknem egyharmadát diagnosztizálták, és hétfő éjfélig összesen 303 beteg veszítette életét.

A helyi idő szerint kedden reggel 10 óráig közzétett adatok szerint a vírus eddig országosan 20 471 embert fertőzött meg, ám a betegség halálozási aránya Hupejen kívül igen alacsony, hiszen az eddigi közel hétezer megbetegedésből 11 bizonyult végzetesnek az ország egyéb régióiban.

A vuhani városvezetést élesen bírálták Kínában amiatt, hogy a helyi orvosok figyelmeztetéseinek ellenére megpróbálták elkendőzni a helyzet súlyosságát. Csou Hszien-vang, Vuhan polgármestere egy, a CCTV kínai állami hírcsatorna január 27-én sugározott, vele készült interjújában beismerte: "nem csak a kellő tájékoztatást mulasztottuk el időben megtenni, de még csak nem is használtuk a rendelkezésünkre álló információt a munkánk javítására".

A polgármester mindazonáltal arra is rámutatott, hogy a fertőző betegségek terjedésének megelőzéséről szóló törvény szerint a helyi kormányzatok csupán a központi kormányzat engedélyének birtokában nyújthatnak tájékoztatást a járványhelyzetről, és kezdhetik meg a szükséges óvintézkedések életbe léptetését. A Vuhan élén 2018 szeptembere óta álló Csou ugyanakkor nem nyilatkozott arról, hogy a város pontosan mikor jelentette az ügyet a magasabb szintek felé. A polgármester az adásban felajánlotta saját, valamint Ma Kuo-csiang, a Kínai Kommunista Párt (KKP) vuhani titkárának a lemondását.

A KKP politikai bizottságának állandó bizottsága hétfői ülését követően kiadott jelentésében szintén elismerte, hogy a pekingi vezetés nem megfelelően reagált a járványra.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője a múlt hét elején személyesen utazott Pekingbe, hogy felmérje a helyzetet, és elismerően nyilatkozott a járvány megfékezésére tett kínai erőfeszítésekről. Hétfőn Genfben, a szervezet végrehajtó testülete előtt pedig ismét hangsúlyozta: ha a járvány gócpontjának környékén továbbra is megteszik a megfelelő óvintézkedéseket, akkor a fertőzés terjedése más térségekbe minimális mértékű és lassú lesz, a járványt pedig ellenőrzés alatt lehet tartani.

Hongkongban is halálos áldozatot szedett a járvány

Belehalt az egyik hongkongi fertőzött a Közép-Kínából kiindult új koronavírus okozta betegségbe, ezzel a járvány első halálos áldozatát szedte a városban, írta kedden internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap. A 39 éves hongkongi férfi helyi idő szerint kedden reggel hunyt el a hongkongi Princess Margaret Kórházban, halálát váratlan szívleállás okozta, erősítette meg a lapnak három egészségügyi forrás.

A férfinél, aki a fertőzésen kívül is meglévő egészségügyi problémákkal küzdött, Hongkongban tizenharmadikként diagnosztizálták az új koronavírus (2019-nCoV) okozta megbetegedést. A fertőzést minden valószínűség szerint a járvány gócpontjának számító, közép-kínai Vuhan városában kaphatta el, ahová január 21-én utazott. Hongkongba két nappal később tért vissza vonattal, majd január 31-én jelentkeztek nála a láz tünetei. A férfi az édesanyjával élt, akinél február 2-án szintén fertőzést diagnosztizáltak, amelyet feltehetően fiától kapott el, ő maga ugyanis nem utazott a közelmúltban.

Hongkongban a legfrissebb adatok szerint 15 fertőzöttet diagnosztizáltak, a hongkongi férfi halálával pedig kettőre emelkedett a betegség folytán a szárazföldi Kínán kívül elhalálozottak száma. Az első esetet a Fülöp-szigetekről jelentették vasárnap, ott egy 44 éves, vuhani férfi halt bele a súlyos tüdőgyulladást okozó fertőzésbe. A kínai férfi és vele utazó élettársa, akinél szintén kimutatták a fertőzést, Hongkongon keresztül utazott a Fülöp-szigetekre.

A hongkongi vezetés a járvány terjedésének megfékezésére csütörtöktől drasztikusan csökkentette az átjárást Kínából. Carrie Lam hongkongi kormányzó hétfőn további forgalomkorlátozásokat jelentett be, miután a hongkongi egészségügyi dolgozók körében sztrájkot hirdettek annak érdekében, hogy rábírják a kormányzatot az anyaország és a város közötti teljes határzár életbe léptetésére. A sztrájkhoz hétfőn több mint 2400 kórházi dolgozó csatlakozott.

Újabb fertőzöttet találtak Németországban

Tovább emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, a kórokozót országszerte 12 fő hordozza bizonyítottan. A bajor tartományi egészségügyi minisztérium hétfő késő este kiadott közleménye szerint az új fertőzött a Webasto nevű autóipari beszállító cég munkatársa. Így egy nap alatt két fővel emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma Németországban.

Hétfőn korábban egy gyereknél mutatták ki a kórokozót, ugyancsak Bajorország tartományban, egy olyan családban, amelyben az édesapa és egy másik gyerek is fertőzött. Az édesapa szintén a Webasto munkatársa, éppen úgy, mint az összes többi – mind a hét – felnőtt bajorországi beteg. A németországi esetek így továbbra is Bajorországra koncentrálódnak, a 12 fertőzött közül tíz él a tartományban.

A bajorországi esetek kivétel nélkül összefüggésben állnak az első fertőzéssel, amely a Webasto egyik továbbképzésén történt január 21-én a társaság központjában, a München melletti Stockdorfban. A vállalati tanfolyamon egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársra. A sanghaji nő németországi útja előtt meglátogatta szüleit a járvány gócpontjában, Vuhan térségében. A továbbképzés idején tünetmentes volt. Szervezetében hazatérése után, január 26-án mutatták ki a vírust. Ez volt az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjedt emberről emberre.

A Bajorországon kívüli két fertőzöttet a járvány központjából, a kínai Vuhanból a hét végén hazaszállított német állampolgárok között találták. Őket is kórházban, elkülönítve helyezték el, állapotuk ugyancsak stabil.

Egy belga állampolgár is megfertőződött

A Vuhánból vasárnap hazatelepített kilenc belga állampolgár egyikénél koronavírust diagnosztizáltak – írta kedden a Le Soir belga napilap.

Maggie de Block belga egészségügyi miniszter közölte: a beteget elkülönítve kezelik egy egyetemi klinikán. A beteg nem mutatja a betegség tüneteit, közérzete jó – tudatta.

Kína szerint a nemzetközi óvintézkedéseknek ésszerű határokon belül kellene maradniuk

A nemzetközi járványellenes óvintézkedéseknek ésszerű határokon belül kellene maradniuk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően, és nem lenne szabad beárnyékolniuk a különböző területeken zajló együttműködést – fogalmazott Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

A szóvivő, aki az új koronavírus-járvány miatti elővigyázatosság érdekében rendhagyóan a WeChat kínai közösségi alkalmazáson keresztül fogadta az újságírók kérdéseit, a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítésekről elmondta: a járvány kitörése óta Kína soha nem látott mértékű, szigorú óvintézkedéseket léptetett életbe, amelyek közül számos messze túlhaladja a WHO ajánlásait, illetve a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályokban (IHR) foglaltakat. A WHO február 3-án kiadott jelentése szerint Kínán kívül eddig 153 fertőzöttet diagnosztizáltak, számuk kevesebb mint egy százaléka a Kínán belül eddig azonosított fertőzötteknek – tette hozzá, rámutatva: 2009-ben az Egyesült Államokból kiindult H1N1 vírus okozta járvány a világ 214 országába és régiójába terjedt szét, Kína erőfeszítéseinek köszönhetően az új koronavírus határokon túlra terjedését azonban sikerült hatékonyan megfékezni.

Sajtójelentésekre hivatkozva a szóvivő elmondta: a 2009-es H1N1, a 2012-es MERS (közel-keleti légúti szindróma), és a 2014-es ebolajárvány halálozási aránya mind messze meghaladta az új koronavírus- járvány 2,1 százalékos halálozási arányát, február elseje óta pedig a betegségből felgyógyultak száma folyamatosan felülmúlja a betegség halálos áldozataiét.

A WHO annak érdekében nyilvánította nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetnek az új koronavírus-járványt – szögezte le –, hogy szükség esetén a fejletlenebb egészségügyi rendszerrel bíró, emiatt a járvány kezelésére fel nem készült országok is megfelelő nemzetközi segítséget kaphassanak. A WHO azonban nem támogatja a Kínára vonatkozó utazási és kereskedelmi korlátozásokat – emlékeztetett a szóvivő –, és többször is megerősítette azt az álláspontját, hogy Kína képes legyőzni a járványt. Hua Csun-jing rámutatott: ennek ellenére éppen a megbízható egészségügyi ellátási rendszerrel bíró fejlett országok némelyike vezetett be szélsőséges korlátozásokat Kínával szemben, figyelmen kívül hagyva a WHO ajánlásait.

A szóvivő hétfőn azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy "túlreagálta" a helyzetet a Kínából utazókra bevezetett – minden nem amerikai állampolgárra érvényes – ideiglenes beutazási tilalommal. "Az amerikai kormányzat semmiféle számottevő segítséget nem nyújtott, viszont elsőként evakuálta konzulátusának dolgozóit Vuhanból, elsőként tett javaslatot nagykövetségi dolgozóinak részleges visszahívására, valamint elsőként vezetett be beutazási tilalmat a kínai utazókra" – fogalmazott a szóvivő, aki szerint a felsorolt intézkedések csupán félelemkeltésre jók, ezáltal rossz példát mutatnak a többi országnak.

A Fehér Ház azzal reagált, hogy Kína már jóvá hagyta, hogy amerikai egészségügyi szakértők utazzanak az országba segítséget nyújtani, erre azonban a kínai külügyi szóvivő, aki elismerte, hogy az amerikai fél több alkalommal jelezte a segítségnyújtásra való szándékát, csupán szűkszavúan reagált: "reméljük, hogy a segítség mielőbb megérkezik".

A külügyi szóvivő ugyanakkor számos országnak, egyebek mellett Japánnak is köszönetet mondott a járvány elleni erőfeszítésekhez nyújtott segítségért, és a február 2-ig beérkezett segélyadományok között a Magyarországról küldött felszereléseket is felsorolta.

(forrás: MTI)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink