2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Karikó Katalin: Rosszul éreztem magam, hogy el kell mennem Amerikáig

Az M5-nek adott interjút Karikó Katalin akit onnan ismert meg a világ hogy az ő szabadalma alapján fejlesztették ki az egyik COVID-19 elleni oltást.

A biokémikus az M5 Ez itt a kérdés című műsorában adott interjút, ahol megható részleteket osztott meg a sikerhez vezető útról.

„Mi Kisújszálláson egy egyszerű nádfedeles vályogházban laktunk. Gondtalan gyermekkor, sok játék, boldogság – ez jellemezte az életem. Életem első tíz évében éltünk itt. Nem volt televízió, nem volt víz sem bevezetve, a kútra mentünk vízért” – mesélte az Egyesült Államokban élő Karikó Katalin. A sokak szerint Nobel-díjat érdemlő biokémikust életútról, hivatásról és természetesen a szabadalma alapján kifejlesztett koronavírus elleni vakcináról is kérdezték.

Karikó Katalin szolnoki születésű kutatóbiológus a Szegedi Tudományegyetem biológia szakos hallgatója volt. 1978-ban az MTA ösztöndíjasaként került a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba. 1985-ben azonban létszámcsökkentés miatt elküldték, ekkor döntöttek úgy, hogy a férjével és 2,5 éves kislányával az Egyesült Államokban folytatja pályáját.

„Nagyon rosszul éreztem magam, hogy el kell mennem Amerikáig” – mondta, és arról is beszélt, hogy eladták a Ladájukat, hogy legyen pénzük külföldön. Feketén átváltották a pénzt aztán belevarrtak a kislánya játékmacijába.

Jelenleg a BioNTech cég alelnöke, amely részt vett a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében. Amikor eldöntötte, hogy ehhez a céghez igazol, akkor volt olyan kollégája, aki egyáltalán nem hitt benne. Sőt, már-már kinevette őt emiatt. Karikó Katalin azonban nem ad ezekre a véleményekre, mert úgy érzi, hogy akkor nem jutott volna el oda, ahol most tart.

A kutatót december 18-án oltották be a koronavírus elleni vakcinával, ez meghatározó élmény marad számára.

„A folyosón álltak az orvosok és a nővérek, hogy megkapják a vakcinát és amikor megtudták, hogy mi vagyunk ott, elkezdtek tapsolni. Ez volt a legmeghatóbb számomra” – mondta Karikó, aki elárulta, hogy még a szúrás helye sem fájt neki és semmilyen mellékhatást nem tapasztalt. Az első injekció után legalább 10 napot kell várni és ekkor 88 százalék az esély arra, hogy nem kapjuk el a koronavírust. A másodiknál egy hetet kell várni, akkor 95 százalék az esélye annak, hogy nem leszünk betegek.

(forrás: M5)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés