2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Müller Cecília: Megkezdhetik a háziorvosok beoltását is

Január elején huszonötre nő az oltóhelyek száma Magyarországon az újabb vakcinaszállítmányoknak köszönhetően, mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán.

Müller Cecília közölte: a korábbi, jelképes mennyiségű vakcinát tartalmazó szállítmányból az eddigi öt oltóhelyen négy nap alatt 3789 intenzív, sürgősségi és a koronavírusos betegeket kezelő osztályokon tevékenykedő egészségügyi dolgozót oltottak be. A szerda reggel Magyarországra érkezett 70 ezer vakcina 35 ezer egészségügyi dolgozó - köztük egy újabb kör, a háziorvosok - beoltásának megkezdését is lehetővé teszi.

A védőoltások beadása ütemterv szerint zajlik, jelenleg azok az egészségügyi dolgozók kapnak védőoltást, akik az intenzív, sürgősségi és a koronavírusos betegeket kezelő osztályokon dolgoznak. Az egészségügyi intézmények, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján, a koronavirus.gov.hu és a vakcinainfo.gov.hu oldalon közzé teszik az oltóhelyek nevét, elérhetőségét. További oltóanyagadagokat is megrendeltek, az év elején több tételben, folyamatosan érkeznek szállítmányok Magyarországra, mondta a tisztifőorvos, hozzátéve: akkor már a szociális intézmények lakói és dolgozói is sorra kerülnek. Az oltóanyag mennyiségétől függően tudják bővíteni a kört azokkal, akik a legmagasabb kockázatot viselik, aktívan részt vesznek a járvány kezelésében.

Csaknem 600 ezer embert tartanak számon, akik szeretnék beoltatni magukat; 462 ezer ember regisztrált interneten, és 136 ezer nyugdíjas küldte vissza a szándékot kifejező levelet. Aki a védőoltásra jelentkezik, kérdőívet kap, amelyben információt kérnek az előzményekről, kockázatokról. Ez azért szükséges, hogy az orvos meg tudja ítélni az olthatóságot, és az oltást kérőnek beleegyező nyilatkozatot is ki kell töltenie. Az oltás után egy kis időt el kell tölteni a megfigyelés érdekében az oltóhelyen, 15-30 perc múlva oltási kártyát kap mindenki, amely tartalmazza azt is, hogy mikor kell a második oltásra jelentkezni.

Egyik védőoltás sem nyújt százszázalékos védettséget, de a súlyos betegség, szövődmény, halál elkerüléséhez fontos az oltás. Emellett nem szabad elfeledni a higiénés szabályok betartását sem. Két oltás biztosítja az immunitást; a másodikat az első oltást követő 21. nap körül kell beadni, majd azután egy héttel alakul ki a védettség.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nem kell tartani a védőoltásoktól, a vakcina kifejlesztését a SARS-1 és a MERS-járvány idején sok kutató munkája előzte meg. "Büszkék vagyunk Karikó Katalin professzorasszonyra, akinek oroszlánrésze volt kutatóival együtt a vakcina kifejlesztésében".

A tisztifőorvos kitért arra is, hogy az oltásnak lehetnek mellékhatásai, amelyek jellemzően nem gyakoriak és enyhék. Általában beavatkozást nem igénylő reakciók jelentkeznek: az oltás helyén fájdalom, bőrpír, duzzanat, valamint előfordulhat nyirokcsomó-duzzanat, izomfájdalom, levertség, pszichés hatás. Ritkán allergiás reakció is felléphet, ezért az oltóhelyeket fel kellett készíteni, mint minden más oltás esetében, az ilyen reakciók azonnali elhárítására.

Kérdésre válaszolva elmondta: az elhunytak átlagéletkora változatlanul 75-76 év, és 3 százalék azoknak az aránya, akiknek nem volt krónikus betegsége. További kérdésre adott válaszában közölte, hogy az NNK-ban tárolják azt a 6000 Szputnyik V vakcinát, amely az Orosz Föderációtól érkezett, az oltóanyagot együttműködés keretében vizsgálják. "Ez teret nyit arra, hogy esetleg egy újabb vakcinát bocsássunk a lakosság rendelkezésére, a kutatást és az orosz féllel való együttműködést kezdtük el".

Arról is beszámolt, hogy vizsgálják az elsőként Angliában azonosított, gyorsabban terjedő vírusmutáció jelenlétét, de egyelőre ilyet Magyarországon nem találtak. A mutációnak kétszeres a reprodukciós rátája, jellemzően fiatalok adják át egymásnak, de nem okoz súlyosabb tüneteket. Ismertette: nincs influenzajárvány Magyarországon. A magyar lakosságra nézve 150 százezrelék a járvány küszöbértéke, a jelenlegi számok ettől messze elmaradnak, ami az influenza elleni védőoltásnak és a higiénés szabályok betartásának köszönhető. Jelezte: januárban további influenza elleni védőoltás készül el.

Elmondta azt is, hogy minden oltóhely fel van készülve a legsúlyosabb, azonnali allergiás reakció, az anafilaxia kezelésére. Azért van az oltás után 15-20 perc megfigyelési idő, hogy az esetleges allergiás reakciókat el tudják hárítani. Az Országos Mentőszolgálat külön eljárásrendet bocsátott az oltóhelyek rendelkezésére az allergiás reakciók elhárításáról. Müller Cecília kijelentette: az oltási tervet "hamarosan megfelelő formában" nyilvánosságra hozzák.

 

A Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertárába érkezett Pfizer-BioNTech vakcinát mutatja egy orvos 2020. december 30-án (MTI/Balogh Zoltán)
A Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertárába érkezett Pfizer-BioNTech vakcinát mutatja egy orvos 2020. december 30-án (MTI/Balogh Zoltán)

Az elmúlt 24 órában 227, a járvány kezdete óta pedig 16 724 emberrel szemben intézkedett a rendőrség a maszkviselésre vonatkozó szabályok megszegése miatt, közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert tájékoztatása szerint 198-an az önkormányzati rendeletek ellenére sem viselték a maszkot közterületen; közülük 41-en helyszíni bírságot kaptak, 65 emberrel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek, a többieket figyelmeztették. 12 emberrel szemben azért intézkedtek, mert buszon, villamoson, megállóban nem volt rajtuk maszk, 17-en pedig bevásárlóközpontban nem viselték a védőeszközt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 685 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 184 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 491 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Kedden egy üzlet ideiglenes bezárásáról döntött a rendőrség, ezzel már 105-re nőtt azoknak az üzleteknek, szolgáltatóknak a száma, amelyeknél a rendőrség a védelmi szabályok be nem tartása miatt ilyen korlátozó intézkedést rendelt el.

A kijárási tilalmat az elmúlt napon 333-an szegték meg, közülük két ember a kutyasétáltatásra vonatkozó szabályt nem tartotta be. A kijárási korlátozás november 4-én lépett hatályba, amit november 11-étől a kijárási tilalom váltott fel. November 4-étől eddig a rendőröknek 18 507 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük.

Kedden is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 45 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 8985-ször intézkedtek.

Kedden 9274 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Aznap 2139 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, így 19 496-an vannak hatósági házi karanténban. Közülük 2169-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat. Kiss Róbert arra hívta fel a figyelmet, hogy az elektronikus ellenőrzés nemcsak az ellenőrzötteknek kényelmesebb, hanem a védekezésben résztvevők leterheltségét is csökkenti, ezért kérte, hogy az érintettek lehetőség szerint használják az alkalmazást.

A járvánnyal összefüggésben március óta 507 bűncselekmény miatt indult eljárás, eddig 99 gyanúsítottat hallgattak ki.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés