2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Karikó Katalin: Az elhízottaknál is hatékony a Pfizer-vakcina

Nem igaz, hogy az elhízott embereknél nem működik a vakcina – mondta egy, az Európai Parlament által szervezett, szerdai webináriumon.

Kevésbé hatékony lehet elhízottak esetében a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltása egy olasz tanulmány szerint, amely kimutatta, hogy mintegy felével kevesebb antitestet termel szervezetük, mint az egészséges embereké – adta hírül a minap a The Guardien.

Ezt cáfolta Karikó Katalin kutató, a BioNTech RNA Pharmaceuticals első alelnöke azon a szerdai webináriumon, amelyet az Európai Parlament a közelgő nőnap alkalmából szervezett, és a Covid-19 kutatásokat vezető női tudósokat szólaltatott meg.

Nagyon kisszámú alany vett részt a vizsgálatban – indokolta álláspontját a Covid-19 pandémia elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó vakcina kifejlesztője, és hangsúlyozta: nem igaz, hogy az elhízott embereknél nem működik a Pfizer vakcinája.

Nem nyugodhatunk meg, amíg a népesség nagy részét be nem oltottuk világszerte – folytatta a kutató, és arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az új típusú koronavírus-variánsok fertőzőbbek, az oltásokkal követni fogják a mutációkat. – Az Egyesült Államokban arra számítunk, hogy az oltások nyomán nyár végére, ősz elejére visszatér az élet a normális kerékvágásba.

Egyelőre nem tudjuk, mennyi ideig biztosít védelmet a vakcina, így azt sem, szükség van-e ismétlésre, és ha igen, akkor milyen időközönként kell ezt megtenni – fejtette ki kérdés nyomán Karikó Katalin, aki szerint meg kell várni, hogy a beoltottakat képes-e és mikor újra megfertőzni a SARS-CoV-2.

A Pfizer-BioNTech újonnan érkezett koronavírus elleni vakcinája a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán 2021. március 3-án. MTI/Ujvári Sándor
A Pfizer-BioNTech újonnan érkezett koronavírus elleni vakcinája a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán 2021. március 3-án. MTI/Ujvári Sándor

Meg kell nyernünk a vírussal való versenyfutást, a kórokozó terjedését pedig csak az vakcina állíthatja meg, ezért gyorsan kell oltanunk. Ezt már Maria Rosaria Capobianchi kutató, a Lazzaro Spallanzani Virológiai Laboratorium vezetője mondta, aki szerint elképzelhető, hogy a koronavírus már velünk marad, de arra is van esély, hogy eltűnik, vagy akár újabb járványt okoz. – Az influenzával jelentősek a tapasztalataink, amelyek segítenek abban, hogy adaptáljuk a vakcinákat – mondta a kutatónő, és reményét fejezte ki, hogy a kutatómunkával hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy minél több ember férjen hozzá az oltásokhoz.

A női tudósokra és ápolókra fókuszáló webináriumon a gyógyszeripar kutatói, a nemek közötti egyenlőség szakértői, az egészségügyi- és szociális munkások, valamint az EP-képviselők találkoztak. Karikó Katalin a téma kapcsán beszélt arról is, hogy soha nem érezte hátrányát annak, hogy nőként kellett helytállnia a saját területén. Maria Rosaria Capobianchi pedig úgy vélekedett, hogy a média részéről nagyobb figyelmet irányított a szakmai vívmányaikra az, hogy nőként kutattak szakterületükön.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 4,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés