2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Jövő hétfőtől az izraeli repülőjáratokon nem lesz kötelező a maszkviselés

Jövő hétfőtől az Izraelbe tartó és onnan távozó repülőjáratokon nem lesz kötelező a maszkviselés, jelentette a Háárec című újság hírportálja. Nemzetközi hírek.

A május 23-án nulla órától hatályba lépő határozat szerint mind az Izraelbe érkező, mind az onnan távozó repülőjáratokon maszk nélkül lehet majd utazni, miután a döntést addig várhatóan jóváhagyja az izraeli parlament, a kneszet is. Az izraeli egészségügyi minisztérium korábban már bejelentette, hogy május 21-étől megszüntetik az Izraelbe érkező külföldiek repülőtéri PCR-tesztelését, és nem kell sem PCR-tesztet, sem antigén tesztet végezniük, mielőtt felszállnak az induló járatokra.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint több, mint 60 ezer teszt elvégzésével 2403 új vírushordozót azonosítottak hétfőn, 3,98 százalék volt a pozitív eredmények aránya. Jelenleg 15 476 aktív fertőzöttet tartanak nyilván Izraelben, mellettük 13 815-en vannak házi karanténban, mert fertőzött személlyel érintkeztek. A tárca jelentése szerint jelenleg a kórházakban fekvő 321 beteg közül 108-nak súlyos az állapota, 51-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak, és öten műtüdővel lélegeznek. A koronavírus-járvány kezdete óta 4 111 908 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok a mintegy 9,4 millió lakosú országban.

Izraelben jelenleg csak nyolc település tartozik az "erősen fertőzött" kategóriába, 47 helység minősül közepesen, 100 pedig enyhén fertőzöttnek, és 125 települést soroltak a járvány által jelenleg alig vagy egyáltalán nem érintett kategóriába.

Tavalyelőtt december vége óta 6 708 464, ötévesnél idősebb izraelit, az ország lakosságának 72,14 százalékát oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. Három oltást 4 491 350-en kaptak, és 807 613-an adatták be maguknak a negyedik oltást is. Az egészségügyi minisztérium honlapja szerint 10 806-an haltak meg a koronavírus okozta betegségben a járvány öt hullámában 2020 februárja óta. Az elmúlt hét napban 11-en vesztették életüket, ami 56 százalékos csökkenést jelent az előző hét naphoz képest.

*

Az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) kedden engedélyezte a Pfizer amerikai és a BioNTech német gyógyszeripari vállalatok által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni emlékeztető oltás alkalmazását az 5 és 11 év közötti korosztály számára.

A Pfizer által a múlt hónapban közzétett adatok azt mutatták, hogy 36-szor több, az omikron variáns semlegesítésére képes antitestet termelt a szervezete annak a gyermeknek, aki megkapta a harmadik oltást, mint annak az 5 és 11 év közötti fiatalnak, aki csak két oltást kapott. "Ezek az adatok is megerősítik a vakcina harmadik dózisának jelentőségét a vírus elleni magas szintű védelem fenntartásában ebben a korcsoportban", írta közleményében az amerikai vállalat. A Pfizer szerint a fiatalok "jól tolerálták" a vakcinát és nem tapasztaltak esetükben biztonsági kockázatokat.

Annak ellenére, hogy az egészségügyi szakemberek többször is felhívták a figyelmet az emlékeztető oltások beadásának fontosságára, sokan közölük úgy gondolják, hogy kevés szülő él majd a mostani lehetőséggel. Ezt támasztja alá az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) közelmúltban közölt adata is, amely szerint az 5 és 11 év közötti gyermekek mindössze 28 százaléka kapta meg az első két oltást. A szakértők kiemelték, hogy bár a statisztikák szerint a Covid-19 kevésbé okoz súlyos megbetegedéseket a gyermekeknél, de náluk is előfordulhatnak súlyos esetek, sőt halálesetek is. Az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiájának (AAP) adatai szerint a gyermekeknél  előforduló, koronavírushoz köthető megbetegedések 0,1-1,5 százaléka vezetett kórházi kezeléshez.

"Az adatok ugyan azt mutatják, hogy a Covid-19 általában kevésbé súlyos a gyermekeknél, mint a felnőtteknél, az omikron hullám következtében több gyerek is megbetegedett és kórházba került, illetve hosszabb távú hatások is jelentkeztek náluk, írta keddi közleményében Robert Califf, az FDA egyik biztosa. Califf hozzátette: a védőoltás továbbra is a leghatékonyabb módja a koronavírus elleni küzdelemnek.

Az 5 év alatti gyermekek oltása továbbra sem engedélyezett az Egyesült Államokban. Mindez júniusban változhat, ugyanis az FDA tanácsadó bizottsága akkor tárgyal majd a legfiatalabb gyermekek esetleges oltásának engedélyezéséről.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) kedden azt jelentette, hogy a szövetségi kormányzat lehetővé teszi, hogy minden egyes amerikai háztartás ingyen megrendelhessen egy, otthoni öntesztelésre alkalmas gyorstesztet. A gyorstesztet kormányzati honlapon lehet rendelni, és a posta szállítja ki. Az NPR megjegyezte: az elmúlt két hétben megnőtt az igazolt koronavírus-fertőzések száma, és emelkedett a kórházi kezelésre szoruló betegek lélekszáma is.

*

A világon 524 667 914 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 281 210 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 522 008 877 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 6 265 642 volt. A fertőzés 193 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink