2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Hatékony endoszkópos beavatkozások Pécsett

Endoszkópos beavatkozások is elérhetővé válnak a súlyos hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedőknek egy csütörtökön átadott beruházásnak köszönhetően a baranyai megyeszékhelyen.

A Pécsi Tudományegyetem belgyógyászati klinikáján a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretében mintegy 200 millió forintból alakították ki az endoszkópos központot. A nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő felszerelésű központban a legmodernebb endoszkópos eszközök mellett altatógépet és a kisebb sebészeti beavatkozásokat támogató röntgenberendezést is beszereztek. A fejlesztéssel a betegeknek a hosszan tartó, nagyobb operációknál kevésbé megterhelő endoszkópos beavatkozások is elérhetővé válnak a sejtelhalással járó hasnyálmirigy-gyulladás kezelésében.

A gyomor-és béltükrözési központ, az úgynevezett transzlációs intervenciós endoszkópos központ lehetőséget ad a PTE klinikai központ orvosainak a tudományos előmenetelre is. A transzlációs medicina célja az alapkutatások és klinikai kutatások eredményeinek mihamarabbi hasznosítása a betegellátásban.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink