hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Neuronavigációs rendszer Pécsen

Lezárult a Pécsi Tudományegyetem (PTE) mintegy háromszázmillió forintos programja, amelynek köszönhetően az idegsebészeti műtéti beavatkozások során csökken a beteget érő sugárzás, továbbá részben helyettesíthetők a képalkotó vizsgálatok.

Az intézmény közölte: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) 283 millió forintos fejlesztési forrásának segítségével egy Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban az úttörők közé tartozó, képvezérelt műtételőkészítést és műtéti végrehajtást támogató neuronavigációs rendszert hoztak létre. Ezzel jelentősen csökken a beteget érő ionizáló sugárzás.

Kiemelték: az új infrastruktúra tudományos, kutatási és oktatási célú felhasználásával nő a részvétel aránya az európai idegtudományi kutatásokban, emelkedik az oktatás színvonala és bővülnek az egyéni kutatási lehetőségek. Ezen felül lehetőség nyílik az egészségügyi eszközgyártó nagyvállalatok kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenysége során alkalmazott innovációs megoldások klinikai kipróbálására, valamint konkrét hazai és európai egészségipari együttműködési projektek is elindulnak.  Mindez az egészségturizmus keretében Magyarországra vonzhat külföldi betegeket, akiknek "egyedülálló, kiemelt szintű ellátása is megvalósítható a fejlesztés eredményeként".     

"A neuronavigációs infrastruktúra fejlesztésének köszönhetően a PTE idegsebészeti klinikája közép-kelet európai referenciaközpontként működhet tovább, és ez további kutatási, egészségügyi technológiai fejlesztésekre, továbbképzési együttműködésekre kínál kapacitást" – áll a közleményben.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés