2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Felállt a V4-ek járványügyi koordinációs központja

Megkezdte működését a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) járványügyi koordinációs központja.

A központ felállításáról a V4-es miniszterelnökök a szeptember 11-i lublini csúcstalálkozójukon állapodtak meg, emlékeztet az MTI-nek küldött közleményében a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). A V4-ek képviselői egyetértettek abban, hogy a koronavírus-járvány második hulláma idején kulcsfontosságú, hogy országaik közvetlenül tájékoztassák egymást a járványügyi intézkedésekről, valamint tapasztalatokat és ismereteket cseréljenek a járvány hatékonyabb kezelése érdekében.

A V4-ek ezirányú kapcsolattartása hatékonyabbá teszi a térségben az Európai Unión (EU) és az Egészségügyi Világszervezeten (WHO), illetve más nemzetközi intézményeken belüli együttműködést. A járványügyi koordinációs központ a négy ország járványügyi szakértőinek hetente tartandó videokonferenciáján keresztül fog működni. A V4-ek egészségügyi és külügyi képviselői a járványkezelésben érintett más szakértőket is bevonnak a munkába.

A fő hangsúly az egészségügyi rendszer irányításával kapcsolatos információcserén van, azonban szakértők bevonásával a személy- és teheráruforgalmat, a határátkelők és a légi közlekedés helyzetét is megvitatják majd, áll a közleményben.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés