2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Koronavírus: rendkívüli kormányfői csúcstalálkozó Prágában (Bővítve)

A varsói kezdeményezésre összehívott tanácskozáson a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák miniszterelnök megvitatja a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásával kapcsolatos időszerű kérdéseket.

A visegrádi országok közül Csehországban öt, Lengyelországban pedig egy koronavírusos megbetegedést tartanak nyilván. Magyarországon és Szlovákiában egyelőre nem jelent meg a vírus. A szerdai találkozó további két napirendi témáját a migrációval kapcsolatos törökországi, valamint az Európai Unió új hétéves költségvetésével kapcsolatos problémák jelentik.

A rendkívüli miniszterelnöki csúcstalálkozót azért hívták össze Prágába, mert jelenleg Csehország látja el a visegrádi csoport soros elnöki tisztét.

Andrej Babis cseh kormányfő meghívására Prágába érkezett Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök.

Orbán: a bajban is együttműködik a V4

A visegrádi országok nemcsak a jóban tudnak együttműködni, hanem a bajban is, mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Prágában.

A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfői csúcstalálkozóján – amelyen egyebek mellett a koronavírus-helyzetről egyeztettek – Orbán Viktor kiemelte: jó döntés volt összehívni a találkozót, mert a vírus bekerült a V4 területére, beköszöntött a közép-európai valóságba. Tudtuk, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik – tette hozzá.

Közölte: ugyan Magyarországon még nem derítettek fel fertőzést, de "nem ringathatjuk magunkat abba az illúzióba, hogy Magyarország ebből ki tud maradni".

Nekünk is szembe kell nézni a tényleges fertőzés veszélyével, azzal hogy a vírus megjelenik ott is, ahol még nincs – mondta.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink