2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Elkezdődött az egyetemeken az oktatásmentes időszak

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében az egyetemeken csütörtökre és péntekre kétnapos oktatásmentes időszakot rendeltek el, március 16-tól 20-ig előrehozott tavaszi szünet, ezt követően távoktatás lesz. A kollégiumokat érintően vannak eltérések az egyes intézmények szabályozásai között, de a külföldi hallgatók jellemzően maradhatnak.

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely szerdán kora délután jelentette be, hogy rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében. Közölte: intézménylátogatási tilalmat rendelnek el a magyarországi egyetemeken. Mostantól az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg, az egyetemi épületek be fognak zárni.

A Semmelweis Egyetemen március 23-tól e-learning keretében folyik az oktatás. Az intézménylátogatási tilalmat visszavonásig rendelte el a kormány, közölték. Ezzel együtt felszólították a Semmelweis Egyetem munkatársait és hallgatóit, hogy ne utazzanak külföldre. A kivételes esetben szükséges hivatalos utakhoz rektori engedély szükséges. A nemzetközi hallgatóknak azonban lehetőségük van hazamenni. A magyar hallgatóktól azt kérik, hogy lehetőség szerint március 13-ig a kollégiumokból utazzanak haza lakhelyükre, ettől eltérni rektori engedéllyel lehet. A nemzetközi hallgatóknál a kollégiumi tartózkodás engedélyezett.

A Szegedi Tudományegyetemen minden magyar állampolgár hallgató március 13-ig köteles az egyetemi kollégiumi épületből teljes körűen kiköltözni és otthonába hazatérni. A külföldi állampolgár hallgatók részére a kollégiumi lakhatást a Szegedi Tudományegyetem továbbra is biztosítja.

A Debreceni Egyetemen március 12-től a hallgatók nem látogathatják az oktatási épületeket. Az egyetemen működő munkacsoport arra kéri a kollégistákat, hogy a saját és hozzátartozóik egészségének védelme érdekében utazzanak haza.

A Pécsi Tudományegyetem azt közölte: további rendelkezésig lehetőség szerint a hallgatók az egyetem épületeit ne látogassák. Ez a kérés a dolgozókra további intézkedésig nem vonatkozik.

Azt valamennyi intézmény tájékoztatásában kiemelték, hogy az életbe lépett intézkedések az egyetemek dolgozóit, oktatóit nem mentesítik a munkavégzés alól. Az egyetemek nem zárnak be, az oktatás távoktatás keretében folytatódik.

Az életbe lépett intézkedések a köznevelést nem érintik. Sőt, a rendelet kimondja: az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink