hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

Egészségkihívás program a Bethesda Gyermekkórházban

A Bethesda Gyermekkórház az államtitkárság korábbi támogatásával egy új innovatív egészségfejlesztési programba kezdett.

Mennyire fontos az egészségügyi dolgozók egészsége? Hogyan érhető el fél év alatt tartós változás az életmódjukban a kórházi megterhelő munka mellett? Testi-lelki egészségfejlesztéshez mit adhat egy intézmény? Erre kereste a választ komplex egészségkihívás programjában a Bethesda Gyermekkórház. A féléves egészséges életmód kihívás közös sportolással, az eredmények ismertetésével zárult október közepén a gyermekkórház kertjében.

Forrás: vmkomm.hu
Forrás: vmkomm.hu

A Bethesda Gyermekkórház új innovatív programja 3 pilléren alapszik, és hosszú távon szeretné megalapozni, hogy a kórház dolgozói az ellátott betegeknek minél több segítséget tudjanak nyújtani a megelőzés és egészségük megőrzése érdekében. Ezzel a kórház elköteleződött a fiatal generáció és rajtuk keresztül családjaik egészség-edukációja, egészségértésének fejlesztése érdekében a nemzetközi és hazai standardoknak megfelelően.

A program keretén belül kiemelt kezdeti cél volt a munkahelyi egészségfejlesztés, hiszen ahhoz, hogy a kórház által ellátott gyermekeket és családtagjaikat kezelhessék, fontos, hogy előbb saját kórházi dolgozóink egészségét is támogatni tudják. Ehhez indult el idén tavasszal az Egészségkihívás program, amely segítséget nyújt a munkatársak részére, hogy minél jobb egészségi állapotot érjenek el, és hosszú távon megőrizhessék testi és lelki jóllétüket. 

A tervezett 150 helyett 274 kórházi dolgozó jelentkezett – ez a kórház összes dolgozójának 44%-át jelentette – a programba. 2022 márciusában megtörtént az egészségi állapotuk teljes felmérése, komplex szűrése, labor-, EKG, belgyógyászati vizsgálatokkal, egyéni kockázatelemzéssel (Findrisc, Score) valamint egyénre szabott prevenciós szolgáltatás biztosítása is történt.  A 6 hónapon át tartó programban a résztvevők 5 személyes kihívás közül választhattak, ebből 128-an a táplálkozást, 59-en a mozgást, 52-en a vízfogyasztást, 29-en az alvást és 6-an a dohányzásról történő leszokást választották. 5 fős csapatokban, heti váltásokkal, két területen (mozgás-táplálkozás és környezetvédelem-lelki egészség területén) csapatkihívásokat is teljesítettek.

Személyes visszajelzések

„Fizikális és mentális változás történt bennem. Kialakítottam egy rendszert a más-más mozgásformákhoz, figyelembe véve a munkabeosztást, a szabadidőt és az egyéb körülményeket. Így rendszeressé vált a hat nap mozgás. Ezáltal jobb lett a közérzetem, az egészségem. Igyekszem rendszert vinni az étkezésbe, ez még folyamatban van. Tudatosan kezdtem élni a mindennapokat, figyelve a környezetemre. Sokkal jobban tudok mások felé nyitni, kevesebbet vagyok depressziós hangulatban.”

„Az életmódváltó program kapcsán kiderült, hogy 2-es típusú cukorbeteg vagyok. Nyilván nem dobott fel a dolog, viszont megváltoztattam az étrendemet (amit amúgy is terveztem), többet is mozgok, így 2 hónap alatt sikerült 5 kg-ot leadnom.”

 „A 6 hónapig tartó program során minden jelentkezőt személyre szabottan motiváltunk az általuk kitűzött célok és heti kihívások elérésében ötletekkel, ösztönzőkkel, jó példákkal, közösségi programokkal, könnyen elkészíthető, egészséges étrend-ötletekkel és ahhoz tartozó bevásárlólistával, napi 15 perces online sportvideókkal, relaxációs és stresszkezelő tréningekkel, egyéni dietétikai és gyógytornász tanácsadással, szükség esetén belgyógyász orvosi konzultációkkal, valamint tankonyhával. Emellett heti órarendben voltak elérhetőek relaxációs és légzéskontroll technikai órák, jóga órák, gerinctorna, aerobic edzés, mobilizáló nyújtó alkalmak, melyek 60%-ban saját dolgozók által szervezett és önkéntes alapon biztosított órák voltak. Külsős oktatóink is karitatív módon látták el feladataikat” – avat be a részletekbe dr. Velkey György főigazgató a sportos délutánon.

A program lezárásakor dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár kiemelte, hogy a kormányzat kiemelt célja az egészségben eltöltött évek számának növelése, ezért különösen fontosak azok a helyi kezdeményezések, ahol példával járnak elöl azok, akik maguk is gyógyítással foglalkoznak. Egy életmódváltás nagyban segíti az egészségben eltöltött életévek számának növelését. Örvendetes lenne, ha a Bethesda programját máshol is átvennék.”

Életmódváltás számokban

A szűrések során zsíranyagcsere zavart 53 főnél, szénhidrát anyagcserezavart vagy diabetest 30 főnél, hipertóniát 34 munkatársnál, mozgásszervi panaszt 12 főnél találtak, elhízást vagy túlsúlyt 44%-ban mértek (ez utóbbi a magyar lakossági felméréshez képest jobb arány, ahol ez az érték 60%).

A programban részt vevők 85%-a nő, 15%-a férfi volt. A programban részt vevők átlagéletkora 39 év volt, és amire különösen büszkék, hogy a résztvevők 30 szervezeti egységet képviseltek, tehát a kórház majdnem minden részlegéről volt résztvevő. A résztvevők 51,5 %-a nyilatkozott úgy, hogy van krónikus betegsége, míg az ELEF 2019 alapján a 15 évnél idősebb magyar lakosság 48%-a nyilatkozott így. Ezenfelül az orvosi vizsgálatoknál kiderült zsíranyagcsere és szénhidrát anyagcsere-zavarok miatt dolgozóiknak csak 19%-a teljesen egészséges, ami alátámasztja, hogy az egészségügyi dolgozók egészségének védelmét kiemelt prioritásként kell kezelni.

A jelenleg is zajló visszamérések során számos, nagyszerű egyéni eredményt mértek. Van, aki jelentős testsúlyvesztést ért el, van akinek visceralis testzsírtartalma 50%-al csökkent, többeknek az életmódváltás és belgyógyászati gondozásba vétel az induló cukorbetegség vagy magas vérnyomás hatékonyabb kezelését eredményezte, van akinek alvási szokásai javultak jelentősen. A program a munkatársak egészségét hatékonyan tudta támogatni, ennek további bővítését és folyatását tervezi a kórház.

A programhoz belső webfelület fejlesztés is történt, ami a monitorig rendszerhez is hozzájárult, valamint rendszeres edukációs anyagokat, hasznos cikkeket és heti kihívásokat osztott meg, hiszen fő cél a dolgozó egészségtudatos viselkedésének, attitűdjének és életmód váltásának tartós elérése volt.

(forrás: VM Komm)
hirdetés
hirdetés

Könyveink