2024. április. 24., szerda - György.

COVID-19: a gyógyultak felének máig vannak problémái

A bergamói kórházban tavasszal meggyógyult betegek fele nem érzi magát egészségesnek, írja a G7Washington Post nyomán.

Az emlékezetkieséstől a légzésnehézségekig mindenféle problémákkal küszködnek a koronavírust tavasszal elkapó, de mára hivatalosan gyógyultnak számító olasz XXIII. János Pápa Kórház egykori betegei. A Washington Post beszámolója szerint ez a fő tapasztalata annak a vizsgálatsorozatnak, amelyet a COVID-19 fertőzöttekkel telezsúfolt intenzív osztályáról márciusban híressé vált bergamói intézmény orvosai végeztek az elmúlt hetekben, írja a G7.

Serena Venturelli, a kórház egyik infektológusa az amerikai lapnak azt mondta, hogy bár az egykor kezelésre szoruló betegek vírustesztjei negatívak, nagyjából ötven százalékuk máig nem érzi úgy, hogy felépült volna.

Az orvosok tapasztalatai szerint a betegség a test bármelyik részét érintheti, ugyanakkor a következmények személyenként meglehetősen különbözők. Az első 750 vizsgálat alapján nagyjából egyharmadra tehető azoknak a betegeknek aránya, akik a fertőzés óta légzési nehézségekkel élnek. Hasonlóan alakul a keringési rendellenességekre panaszkodó fertőzöttek hányada is, ők az érelzáródástól a szívproblémákig meglehetősen változó, de sokszor súlyos gondokkal szembesülnek. Elvétve előfordul bizonyos szervek teljes leállása is.

A hétköznapi tünetek is meglehetősen széles skálán mozognak. Egy 54 éves asszony például máig képtelen felmenni a lépcsőn a légzészavarai miatt, ő az állapotát a következőképp foglalta össze: Úgy érzem magam, mintha nyolcvanéves lennék.

A vírus következtében többen csak kísérővel, esetleg kerekesszékkel tudtak visszamenni a kórházba, pedig a fertőzés előtt még teljesen önállóan mozogtak. Sőt, néhányan annyira legyengültek, hogy a vérvételtől a tüdőröntgenig sokféle vizsgálatot magába foglaló kontrollt végig sem tudták csinálni.

Mások a végtagok fájdalmára és zsibbadására, hajhullásra, depresszióra, illetve fáradékonyságra panaszkodnak. Egy 61 éves férfi bár annyira jól érezte magát, hogy nyaralni is elment, ám éjszakánként négy órával többet alszik, és napközben is előfordul vele, hogy a munkahelyén szó szerint lefejeli a billentyűzetét, olyan hirtelen tör rá az álom.

Egy néhány évvel idősebb volt betegtársa csak úgy tudja működtetni a temetkezési vállalkozását, ha minden apróságot feljegyez, ugyanis a rövid távú memóriája látta a vírusfertőzés kárát – az ő friss MRI-jén az agyának pontszerű károsodásai látszanak.

Persze sok fertőzöttnek voltak már egészségügyi gondjai a koronavírus-fertőzés előtt is, de az orvosok úgy látják, hogy nem a régebbi problémák felerősödését érzékelik a páciensek. Egyelőre nem tudni, hogy mi alapján alakulnak ki az állandósulni látszó panaszok a szervezet különböző részeiben. Még az sem egészen törvényszerű, hogy az idősebb fertőzöttek körében jelentkeznek a szövődmények, sőt, a COVID-19 lefolyásának a súlyossága sem áll egyértelmű összefüggésben a következményekkel, több tavasszal még válságos állapotú beteg, akik akár intubációra is szorultak, ma már panaszmentesen éli az életét.

(forrás: G7)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés