2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Az SE aktív szerepet vállalt a válogatott felkészítésében

A magyar válogatott tagjainak kiutazás előtti sportegészségügyi felkészítésében aktív szerepet vállalt a Semmelweis Egyetem a Magyar Úszó, valamint a Magyar Vízilabda Szövetséggel korábban kötött keretmegállapodások értelmében.

„A legfontosabb feladat, hogy a sportolók a lehető legjobb egészségi állapotban, teljesítőképességük maximumán a legnagyobb esélyekkel indulhassanak a versenyeken. Ezért fontos a megfelelő gondossággal, alapossággal és szakértelemmel történő felkészítés” – mondta dr. Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, aki a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) sportegészségügyi bizottságának tagjaként volt jelen a vasárnap zárult kvangdzsui vizes világbajnokságon.

Mint ismertette: az elmúlt egy évben a férfi és női vízilabdaválogatott és a mostani bajnokságon középdöntőbe és döntőbe került úszók többsége részt vett az egyetemen egy megfelelő protokollok szerint megtervezett vizsgálatsorozaton. Dr. Merkely Béla kiemelte: a Városmajori Klinikán 2008 óta folyik sportkardiológiai ellátás, tehát 11 év tapasztalatára építkezve tudják a szükséges „sportszemlélettel” elvégezni ezeket a kontrollvizsgálatokat. A speciális szemlélet rendkívül fontos, hiszen számos eltérés lehet az egészséges civil és az egészséges sportoló paraméterei között, legyen szó akár a képalkotó, laboratóriumi vagy terheléses vizsgálatokról. Az az érték, ami az átlagembernél még normál tartományba esik, egy sportoló esetében lehet alacsony; igaz ez például a vasanyagcsere paramétereire, a szív diasztolés funkciójára, a szív anatómiai paramétereire is – magyarázta a rektor. Tehát a sportolói normálértékek a metabolikus igényeknek megfelelően általában magasabbak vagy ritkábban alacsonyabbak – tette hozzá. Ezen kívül végeztek ún. pályaméréseket is, vagyis edzés, verseny közben is mérték az anyagcsere paramétereket.

FINA 2019 fotó Sydó Nórától
FINA 2019 fotó Sydó Nórától

Ha akár csak tizedmásodpercben mérhető az, amit hozzá tudunk tenni a sportoló teljesítményéhez a legmagasabb szintű sportegészségügyi felkészítéssel, az hozzájárulhat az éremszerzéshez, vagy akár a világcsúcshoz – mutatott rá Merkely Béla. Petrov Árpád, Hosszú Katinka edzője és Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke is kiemelte a Semmelweis Egyetem szerepét a felkészítésben a vb végén tett nyilatkozatokban. Hasonlóan nyilatkozott a közelmúltban Petrov Iván, az utánpótlás úszó válogatott szövetségi kapitánya a közelmúltban megrendezett kazanyi junior Európa-bajnokságon. 

A legutóbbi, 2017-es, Magyarországon megrendezett vizes vb orvos-egészségügyi stábját Merkely Béla vezette, ezt követően pedig a FINA felkérte, hogy dolgozzon ki és terjesszen elő egy követelményrendszert, hogy milyen sportorvosi háttér szükséges a versenyek biztonságos lebonyolításához. Ezt a dél-koreai vb-n kellett először alkalmazni, Merkely Béla több verseny esetében felügyelte a FINA tagjaként ennek megvalósulását.

Az egyetem munkatársai közül a helyszínen volt dr. Sydó Nóra, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársa, aki az úszó válogatott keretorvosaként végezte a sportolók helyszíni ellátását, a különböző panaszok, sérülések, vírusfertőzések kezelését, illetve a helyszíni méréseket.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Semmelweis Egyetem és a Magyar Úszó Szövetség idén márciusban kötött együttműködési megállapodást, amelynek célja, hogy az egyetem komplex egészségügyi hátteret biztosítson a magyar válogatott úszóknak. Hasonló, hosszú távra szóló keretmegállapodást kötött az egyetem júniusban a Magyar Vízilabda Szövetséggel, majd a közelmúltban a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséggel.

A sportegészségügyi ellátásban a legnagyobb szerepet a Városmajori Klinika játssza, amely komplett belgyógyászati, terhelésélettani, szívgyógyászati támogatást ad. A klinikán egyre bővül az erre specializálódott és szakvizsgával rendelkező orvosok száma: dr. Zima Endre és dr. Fülöp Gábor a jégkorcsolyázók, Sydó Nóra és dr. Kovács Tímea az úszók, míg dr. Kiss Orsolya, dr. Csulak Emese a vízilabdások és dr. Komka Zsolt a kajak-kenusok ellátásában vesz részt. Az együttműködési megállapodásokban  ugyanakkor az egyetem valamennyi klinikája érintett; a sportorvoslás terén a további leggyakoribb diszciplínák a fül-orr-gégészet, a nőgyógyászat, gyermekgyógyászat és a szemészet.

Merkely Béla kiemelte: az egyetemen meglévő „know how”-t a sportolók támogatása mellett az oktatásban is fel tudják használni. Az új kurrikulumba ötödéves tantárgyként bekerült a sportorvoslás, amelyet az Országos Sportegészségügyi Intézettel és az egyetem Uzsoki utcai Kórházban működő Traumatológiai Tanszékével közösen oktatnak majd. Komoly szakmai együttműködések alakultak ki nemzetközi szinten is a Mayo Klinikával és a Harvarddal. A rektor fontosnak tartja, hogy a sport a leendő orvosok, egészségügyi dolgozók mindennapjának is a része legyen, ezért szintén a szeptemberben elinduló új kurrikulum keretében mind a hat karon a képzés teljes időtartamára bevezették a testnevelést.

A vasárnap zárult, Dél-Koreában megrendezett idei FINA világbajnokságon Magyarország öt aranyérmet szerzett: Rasovszky Kristóf 5 km-es nyílt vízi úszásban, Hosszú Katinka 200, valamint 400 méteres vegyesúszásban, Milák Kristóf és Kapás Boglárka pedig 200 méteres pillangóban állhatott a dobogó legfelső fokára.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés

Könyveink