2020. május. 26., kedd - Fülöp, Evelin.
hirdetés
hirdetés

Hétszáz estetet látott el a FINA Masters orvosi csapata

Három infarktus, három hasi műtét és egy agyvérzés is volt a legjelentősebb esetek között a vasárnap zárult FINA Masters világbajnokságon.

hirdetés

A két hetes FINA Masters világbajnokságon 10 000 masters sportoló vett részt. A legsúlyosabb esetek közül az a külföldi úszó, aki szombati versenye után szívinfarktust kapott, kedden elhunyt a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. A 65 éves sportolót 4 napon keresztül többször műtötték, a műszív életben tartotta ugyan, de más szervei sorra leálltak, így a a legmagasabb technológiát igénybe vevő szakszerű és gyors ellátás ellenére sem tudták megmenteni az életét.

Az agyvérzésen, a másik két infarktuson, valamint a három hasi műtéten átesett beteg jól van, már mindannyian elhagyták a kórházat.

Az augusztus 7-e és 20-a között zajló sporteseményen csaknem hétszáz beavatkozásra, kezelésre volt szükség összességében. Kórházba összesen 83 beteg került, melyből 30 főnél volt szükség traumás ellátásra – mondta el dr. Merkely Béla, a világbajnokság orvos-egészségügyi stábjának vezetője, hozzátéve, hogy a Masters világbajnokság azért jelentett különösen nagy kihívást, mert a résztvevők 30-100 év közötti versenyzők voltak, akik már nem állnak rendszeres sportorvosi felügyelet alatt.

A vizes világbajnokság első szakaszában is bőven akadt dolga az orvosi csapatnak. Július 14-e 30-a között csaknem 2500 rendszeres orvosi ellenőrzés alatt álló profi sportoló mérte össze tudását.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!