2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az oltási igazolások kölcsönös elfogadásáról egyeztetnek

Moszkva és az Európai Bizottság az oltási igazolások kölcsönös elfogadásáról tárgyal, mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Az orosz egészségügyi minisztérium és a Gamaleja Intézet érdemi és szakmai tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal a Covid-19 ellen beadott védőoltásról szóló igazolások kölcsönös elismeréséről – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor kedden Kalinyingrádban nemzetközi közúti fuvarozó cégek képviselőivel találkozott.

Lavrov szerint az európai fél kinyilvánította politikai szándékát a kérdés megoldására. Az orosz diplomácia vezetője szerint a szakértők jelenleg egyebek között olyan technikai és jogi kérdések megoldásán dolgoznak, mint a személyes adatok védelme és az eljárások technikai kompatibilitásának biztosítása.

Készek vagyunk folytatni és folytatni is fogjuk a pragmatikus és szakmai párbeszédet, de nagyon számítunk rá, hogy a késlekedés, amely egyértelműen a kérdés átpolitizálására utal, megszűnjék, és hogy olyan megállapodásra jussunk, amely megfelel mind az orosz, mind az uniós országok állampolgárai érdekeinek – mondta.

Alekszandr Gincburg, az első orosz oltóanyagot, a Szputnyik V vakcinát kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek kedden kijelentette, hogy a két adag Pfizerrel beoltottak esetében a Szputnyik Light harmadik injekcióként alkalmazása megerősíti a pácienseknek az új koronavírus delta változatával szembeni védettségét. Az akadémikus logikusnak nevezte az orosz vakcinák forgalmazásáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) ezzel kapcsolatban tett indítványát.

Az RFPI a múlt szerdán azzal a javaslattal fordult a Pfizerhez, hogy folytasson klinikai kísérleteket annak megállapítására, alkalmazható-e a Szputnyik Light az amerikai cég vakcinájának boostereként, vagyis az első két Pfizer-vakcinadózis hatását erősítő harmadik oltási adagként.

Az RFPI szerint a Szputnyik V 83,1 százalékos hatékonyságot mutat a vírus delta variánsa ellen. Az orosz szuverén alap az amerikai Mayo Klinika preprint (nem lektorált publikáció) formában közzétett kutatási adataira hivatkozva azt állította, hogy a Pfizer hatékonysága ugyanezzel a mutációval szemben 42 százalékos lehet. A Kommerszant című lap, ugyancsak amerikai adatokra hivatkozva azt írta kedden, hogy a Moderna 76 százalékban hatékony a deltával szemben.

Oroszországban egyébként június 29. óta második napja csökkent 21 ezer alá az újonnan diagnosztizált koronavírusos fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké ugyanakkor már hatodik napja haladja meg a nyolcszázat a kedden közzétett hivatalos adatok szerint.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink