2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Remények szerint két évig védelmet nyújthat a Szputnyik V

Feltehetően több mint két évig nyújt védelmet a Covid-19 ellen a Szputnyik V vakcina – mondta a 24.hu szerint az szert kifejlesztő intézet igazgatója.

Feltehetően több mint két évig nyújt védelmet a Covid-19 ellen a Szputnyik V vakcina – jelentette ki keddi moszkvai sajtóértekezletén Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója.

Él bennünk az a nagyon nagy, kísérleti tények által megerősített remény, hogy a vakcinakészítmény hatékonysága nem néhány hónapig, nem is egy évig, hanem legalább két évig vagy még tovább fog tartani, ami természetesen további kutatások tárgyát fogja képezni – mondta az akadémikus az MTI tudósítása szerint, amelyet a 24.hu idéz. Gincburg kijelentette, hogy a klinikai tesztelés harmadik szakaszában a csaknem 30 ezer önkénteseknél nem mutattak ki komoly szövődményt az első és a második fázisban tapasztalt mellékhatásokon kívül. Ez szerinte azt bizonyította, hogy a Covid-19 elleni első orosz vakcinakészítmény teljességgel biztonságos.

Hangsúlyozta, hogy az oltóanyagnál minden lakossági csoportban gyakorlatilag azonos epidemiológiai hatékonyságot mutattak ki. Az idős embereknél a mellékhatások ritkábban jelentkeznek, mint másoknál.

A sajtótájékoztatót megelőzően a The Lancet londoni tudományos folyóirat biztonságosnak minősítette a Szputnyik V-t, megállapítva, hogy az oltóanyag hatékonysága a tesztelés harmadik szakaszának eredményei alapján 91,6 százalékos, a 60 éveseknél idősebb önkéntesek körében pedig 91,8 százalékos. Az védőoltástól eredő immunitás a 1,3-1,5-szöröse betegség utáninak.

(forrás: 24.hu/MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés