2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A texasi kórházak csaknem negyedében megteltek az intenzív osztályok

A texasi kórházak csaknem negyedében megteltek az intenzív osztályok a koronavírus miatt ápolásra szoruló betegekkel. Háborús állapotok vannak a romániai kórházakban is. Nemzetközi kitekintés.

Október 8-a és 14-e között 42 texasi kórházban teltek be az intenzív osztályok. Az adatokat minden héten az Egyesült Államok egészségügyi minisztériuma (DHHS) teszi közzé, amely körülbelül 200, több mint négy intenzív ággyal rendelkező texasi kórházat tart számon. A beszámoló szerint az augusztusi csúcs óta csökkent a teljes intenzív kapacitással működő texasi kórházak száma, de a most közzétett adatok még mindig magasabbak, mint amelyet a járvány téli fellendülése során mértek.

A Texas Tribune című amerikai lap beszámolója szerint egyes kórházakban nagy problémát okoz, hogy nincs elegendő létszámú személyzet a betegek ellátására. Az orvosok attól tartanak, hogy hamarosan "iszonyú döntéseket" kell meghozniuk, hogy kiket látnak el és kiket nem. A cikk szerint a texasi kórházak intenzív osztályain kezelt koronavírussal fertőzött betegek többsége nem vette fel a védettséghez szükséges oltásokat.

Az egészségügyi minisztérium honlapján közölt írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kialakult helyzet ellenére az embereket "nem szabad elbátortalanítani attól, hogy kórházi ellátást kérjenek".

A New York Times című amerikai napilap beszámolója szerint Texas államban az emberek 53 százaléka kapta meg a Covid-19 elleni védettséghez szükséges oltást. A legfrissebb adatok szerint - a déli államban - hétfőn 5862 új fertőzöttet regisztráltak, amely a delta variáns terjedésének tudható be. A múlt héten Greg Abbott, Texas állam republikánus kormányzója rendeletben tiltotta meg az állam területén üzemelő cégeknek, hogy kötelezővé tegyék alkalmazottjaik számára a koronavírus elleni oltást. "A szövetségi túlkapás egy újabb példájaként a Biden-adminisztráció sok magánszervezetet megfélemlít a COVID-19 elleni oltási előírásokkal", fogalmazott Abbott a rendelet indoklásában.

A kormányzó utasításai ellenére néhány texasi székhelyű nagyvállalat úgy döntött, hogy továbbra is megkövetelik alkalmazottjaiktól a koronavírus elleni oltás felvételét. Az American Airlines és a Southwest Airlines légitársaságok - amelyek székhelye a déli államban van - közölték, hogy nem változtatnak eddigi szabályaikon és továbbra is eleget tesznek a Biden-kormány oltottságra vonatkozó előírásainak. Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója "sajnálatosnak" nevezte Abbott kormányzói rendeletét. "Tudjuk, hogy az oltások mennyire hatékonyak a betegség megelőzésében, nemcsak az egyének esetében, hanem a fertőzés dinamikájának lassításában is".

*

Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttestek sorakoznak, a temetkezési vállalatok járművei pedig sorban állnak a kórházak udvarán - jelentette kedden a Digi24 hírtelevízió.

A csatorna által megszólaltatott Emilian Popovici, a román járványügyi társaság alelnöke felhívta a figyelmet, hogy egy hét alatt többen vesztették életüket a betegség szövődményeiben, mint ahányan az 1989-es forradalomban vagy az 1977-es földrengésben haltak meg. A szakember szerint Romániában már három hónapja meghaladja az 1,1-et a reprodukciós ráta, amely azt mutatja, hogy egy fertőzött hány másiknak adja át a fertőzést. Popovici szerint "két hét is sok lett volna", és a döntéshozóknak ilyen körülmények között már rég szigorítaniuk kellett volna a járványügyi korlátozásokat.

Úgy vélekedett: azok után, hogy a hatóságok felülbírálták a közegészségügyi intézet Bukarest és a vele összenőtt települések vesztegzár alá helyezésére vonatkozó javaslatát, nem is történhetett más, mint a járványhelyzet további romlása.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint Romániában ismét megdőlt a fertőzési és halálozási rekord: az utóbbi 24 órában 18 863 embernél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, ami 40 százalékkal haladja meg az elmúlt két hét átlagát. Az utóbbi 24 órában 561 koronavírusos beteg halt meg, ami több mint 80 százalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot. A kórházakban már csaknem húszezer koronavírusos beteget kezelnek, közülük 1805-nek jutott hely az intenzív terápián.

Klaus Iohannis román államfő kedd esti televíziós nyilatkozatában úgy értékelte, Románia a szenvedés időszakát, rettenetes következményekkel járó nemzeti drámát, egy rémálmot él át, ugyanakkor riasztónak nevezte azt a tétlenséget is, ahogyan a hatóságok viszonyultak a helyzethez. Az elnök bejelentette: szerdára összehívja a járvány kezelésében illetékes kormányzati hatóságok vezetőit, hogy meghozzák azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyek a kialakult helyzetben még segíthetnek megvédeni a polgárok életét.

Iohannis szerint a parlamentnek sürgősségi eljárásban kellene bevezetnie a zöld igazolványt, korlátozni kell a mobilitást, az emberek közti érintkezést, és bármilyen népszerűtlenek is lennének, ezeket az intézkedéseket haladéktalanul fel kell vállalni, jelentette ki az államfő. Klaus Iohannis az oltás felvételére, a védőmaszk viselésére és a zsúfolt helyek kerülésére szólította fel polgártársait, kifejezve reményét, hogy összetartással sikerül kilábalni az országot sújtó egészségügyi válságból.

*

Országos munkaszünet bevezetését javasolta október 30. és november 7. között az új koronavírusos járványhelyzet romlása miatt kedden Tatyjana Golikova, az egészségügyért és demográfiáért felelős miniszterelnök-helyettes, miközben a napi halálozások száma ismét ezer fölé emelkedett, és újabb rekordot döntött. Golikova a járvány elleni küzdelem koordinációs tanácsának elnökségi ülésén azt indítványozta, hogy azoknak a régióknak, ahol a legsúlyosabb a járványhelyzet, már október 23-tól tegyék lehetővé a munkaszünet bevezetését. Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban.

A miniszterelnök-helyettes javasolta továbbá, hogy egyes, a munkaszünet után november 7-én újranyitó objektumokba csakis az oltottságot, vagy a fertőzésből történt felgyógyulást igazoló QR-kóddal, továbbá negatív PCR-teszttel vagy az oltás alóli felmentés igazolásával lehessen belépni. Azt tanácsolta a be nem oltott, nem dolgozó nyugdíjasoknak, hogy vonuljanak önkéntes karanténba. A munkaadóknak azt javasolta: a nem oltakozott, 60 évesnél idősebb alkalmazottaikat legalább négy hétre irányítsák át távmunkára, hogy alkalmat nyújtsanak számukra a védőoltás beadatására. Indítványozta azt is, hogy a dolgozók kapjanak két pótlólagos szabadnapot a vakcinációra.

A Golikova által javasolt "kényszerintézkedéseket" Mihail Misusztyin miniszterelnök a támogatásáról biztosította. Közölte, hogy szerdán Vlagyimir Putyin elnök elé fogják terjeszteni őket. "Kritikus fontosságúnak" nevezte az oltási kampány ütemének felgyorsítását. Anna Popova orosz tisztifőorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője azt mondta, hogy az esetszám az ország 85 régiója közül 79-ben növekszik. Mihail Murasko egészségügyi miniszter hangsúlyozta a kórházak tehermentesítésének szükségességét, és közölte, hogy a kórházakban jelenleg 255 ezer beteget ápolnak. A tárcavezető szerint az országban összesen 274 ezer olyan kórházi ágy áll rendelkezésre, amely új koronavírusos fertőzöttek ellátására alkalmas.

Az új koronavírusos fertőzés következtében az elmúlt egy nap alatt 1015-an vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 225 325-re emelkedett az orosz operatív törzs keddi adatai szerint. A nem véglegesített halálozási ráta 2,79 százalék. Az igazolt fertőzöttek száma 33 740-nel 8 060 752-re emelkedett. Az esetszámok napi növekménye 0,42 százalék, a tünetmentes esetek aránya 7,4 százalék. A felépültek száma 23 426-tal 7 040 481-re nőtt. Az országban 794 946 aktív esetet tartanak számon. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 201,6 millió, az elmúlt napon pedig 408 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 706 328 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

*

A brit kormány szoros figyelemmel követi a koronavírus-járvány aktuális adatait, de nem merült fel a kabinetülésen szigorító intézkedések szükségessége, közölte kedden a Downing Street szóvivője. A nyilatkozat előzményeként, kedd este a brit egészségügyi minisztérium közölte, hogy az elmúlt 24 órában 43 738 új koronavírus-fertőződést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. Ez azt jelenti, hogy immár egy hete folyamatosan 40 ezer felett jár a naponta kiszűrt új koronavírus-fertőződések száma Nagy-Britanniában.

A kedd este zárult egy hétben 314 231 esetet szűrtek ki a brit egészségügyi hatóságok. Ez 43 646-tal, 16,1 százalékkal több az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál. A szaktárca keddi adatai szerint az elmúlt 24 órában 223-an, az utóbbi egy hétben 911-en haltak meg országszerte a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben. A halálozások heti száma 116-tal, 14,6 százalékkal haladta meg a múlt kedden zárult egyheti időszakban regisztrált halálesetekét.

A kedden jelentett 223 haláleset a március 5-én feljegyzett 236 halálozás óta a legmagasabb napi adat, de a szakértők egybehangzóan hangsúlyozzák, hogy gyakran a keddi halálozási adatsorban jelennek meg a lassabb hétvégi feldolgozás miatt késedelmesen beérkezett számok is. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője kedd esti nyilatkozatában közölte: a kormány nem tekint elbizakodottan a járványadatokra, de az teljesen egyértelmű, hogy a nagy-britanniai oltási kampány eredményeként a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések és a Covid-19 okozta halálesetek száma egyaránt messze elmarad a járvány korábbi tetőzéseinek idején tapasztalttól.

Az egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint jelenleg országszerte 7749-en vannak kórházban Covid-19 betegséggel. Január második felében, a nagy-britanniai koronavírus-járvány akkori tetőzése idején volt olyan időszak, amikor csaknem 39 ezren szorultak kórházi kezelésre a Covid-19 miatt, és abban a hónapban előfordult, hogy meghaladta az 1800-at a halálesetek napi száma.

A szaktárca kedd esti adatai szerint a 12 éven felüli lakosság 86 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, 78,9 százaléknak a második adagot is beadták, emellett már hetek óta zajlik a hatáserősítő harmadik oltási adagok beadása is. Az első és a második adagokból eddig összesen csaknem 95 milliót, a harmadik oltási dózisból közel 4 milliót adtak be.

*

A világon 241 549 529 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 912 878 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 241 115 485 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 905 196 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink